Handläggare på Migrationsverket
Anna är handläggare på Migrationsverket, där hon bland annat har jobbat med ansökningsförfarandet och asylprövning där hon har hållit i asylutredningar och skrivit beslut.
Hur tänkte du när du valde utbildning?
Jag har aldrig sett mig som något vidare ”läshuvud” och kände att om jag ska studera måste det finnas praktiska inslag i studierna. Programmet för internationell kris- och konflikthantering erbjuder just det med sina unika fältveckor och samarbeten med MSB.
Var studierna svåra?
Det varierar. Men tycker att det var enklare än vad jag hade trott. Man anpassar sig väldigt snabbt och tar stöd av andra studenter vilket gör det lättare.
Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?
Jag är handläggare på Migrationsverket. Jag har arbetat på olika enheter sedan jag började på myndigheten, bland annat jobbat med ansökningsförfarandet där man tar in ansökningar, håller samtal och upptar biometri. Också inom asylprövning där jag hållit i asylutredningar och därefter skrivit beslut i ärendet. Förtillfället jobbar jag i stab för särskild händelse med anledning av covid-19 i vår region. Ett spännande sidouppdrag.
Blev det som du hade tänkt från början?
När jag väl studerade var jag mer intresserad av tjänster inom just kris och beredskap och såg detta jobb som något tillfälligt. Men än så länge är jag glad att jag vågade prova just handläggartjänst på myndighet då det är otroligt lärorikt och finns många möjligheter till att prova något nytt.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få jobba med aktuella samhällsfrågor och därmed lära sig mycket nytt. Det är också väldigt lärorikt med alla möten med människor.
Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Att det är viktigt att man är strukturerad då det ofta handlar om stora mängder information som ska bearbetas både rent administrativt men också under samtalen och utredningarna man har. Sedan är det viktigt att kunna skilja på det personliga och professionella då alla åtgärder eller beslut som fattas inte är positiva.
Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?
Är du väldigt osäker på vad du ska läsa så jobba eller res innan, börja inte studera bara för att. Våga söka utbildningar som ligger bortom det som intresserar dig. Och var inte rädd för att flytta. Även om utbildningen kanske ligger långt ifrån där du bor kan det vara det bästa val du gjort.