Hortonom
Malin jobbar med rådgivning inom landsbygds-och företagsutveckling på Länsstyrelsen, med allt från att ordna kurser och information för lantbrukare och landsbygdsbor till upphandlingar och administration
Hur kom det sig att du valde att plugga till Hortonom?
Båda mina föräldrar är biologer. Jag var intresserad av natur, odling och biologi men ville inte gå precis samma utbildningsväg som de. Nära men inte samma. Därför valde jag hortonomutbildningen.
Var utbildningen svår?
Jag tyckte att kursen i matematik var svår men i övrigt gick det bra.
Berätta kort om ditt jobb, vad innebär det att jobba som Lantbrukskonsulent?
Mitt arbete är omväxlande och roligt och innefattar allt från att ordna kurser och information för lantbrukare och landsbygdsbor till upphandlingar och administration. Jag har ansvar för många olika teman - från att gynna värden i odlingslandskapet och ekologisk produktion till att matmässor och nya innovativa landsbygdsföretag. Jobbet är socialt och innebär kontakt både med medborgare och kollegor på andra myndigheter.
Blev det som du hade tänkt från början?
Nej. Det blir det nog sällan för någon. Jag jobbar inte så stor del av min tid just med trädgårdsproduktion, men å andra sidan har jag lärt mig så mycket annat intressant under mitt arbetsliv. Och jag har alltid känt att jag har nytta av att ha en naturvetenskaplig akademisk examen. Det har blivit det viktigaste.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att faktiskt få arbeta med miljömål och livsmedelsstrategi på riktigt.
Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Nej. Du ska studera det som känns lockande för dig. Arbetslivet kommer att lösa sig på något sätt oavsett vilken akademisk utbildning du väljer.
Vilket råd skulle du ge till andra som funderar på att studera till Hortonom?
Kör på! Det kommer att behövas människor som kan odling i framtiden när vi ska försörja en växande befolkning med mat och samtidigt hantera klimatförändringarnas verkningar.