Personalvetare, HR Generalist

Joakim jobbar som HR-Generalist på försvarsmakten

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Det var ett naturligt val då jag drevs av att fördjupa kunskaperna inom motivation och ledarskap som jag fått med mig som ett intresse efter värnplikten som plutonsbefäl, där jag sett hur man lyckats få individer som haft det tungt att tycka om och prestera samtidigt som omotiverade och "mer lyckligt lottade" individer gnällde och underpresterade. Så när jag hittade utbildningen känndes det som klippt och skuret för mig.

Var studierna svåra?

Jag har inte varit någon vidare plugghäst på gymnasiet vilket varit en motivator för mig under universitetsstudierna. Jag tycker inte att de var svåra överlag. Väljer man något man tytcker är intressant kommer suget efter att lära sig med, vilket gör det lättare. Men vissa moment kräver att man fokuserar och vet vad det är man prioriterar. Men jag tyckte med det var roligt och jag lärde mig mycket och utvecklade ett kritiskt tänkande som jag har stor nytta av idag.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Jag jobbar som HR-Generalist på försvarsmakten och är med om en jättestor och spännande Hr transformation. Jag arbetar på Hr Direkt på försvarsmaktens Hr centrum som stöttar hela organisationen i Hr frågor högt och lågt.

Blev det som du hade tänkt från början?

Inget blir som man har tänkt sig, men jag har roligt och det handlar mycket om att göra det bästa av situationen och fokusera på att ta med sig lärdomar för framtiden. Jag hade inte trott att jag skulle svara i telefon, men eftersom jag har funderat på en militär karriär innan jag började studera var detta en chans som jag ville ta när den kom. Och man lär sig oerhört mycket varje dag. Väldigt väldigt mycket information och otroligt stor del servicekänsla i jobbet vilket jag älskar. Det gör att man kan hitta mening för den inre motivationen lätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att man inte vet vad nästa samtal handlar om och alla underbara kollegor. Jag jobbar med 16 andra HR akademiker i den närmsta gruppen och på Hr centrum finns över 200 st. Det är otroligt roligt och lärorikt.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Just HR-Direktfunktionen har särskilda krav och förutsättningar då det är väldigt styrt. Just när det gäller Hr jobbet överlag tror jag att man ska fundera på inom vilken organisation man vill jobba och på vilket sätt. Jag ahr provat på bemanningsbranschen, ideelt arbete och nu statligt arbete. Man måste känna efter och försöka hitta en organisation man trivs med som delar ens värderingar. Gör man det så är det världens bästa jobb tror jag. Vill man kan man bidra med väldigt mycket.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Fundera på vad du vill göra. Fundera på vad det är som lockar och vad det r med utbildningen som drar. Försök ta reda på så mycket du kan om vad man lär sig och vad man kan bli efteråt. Det är roligt och stimulerande, men försök tänka efter före så du går in med ett fokus så att du håller i och kämpar på även om det skulle vara lite jobbigt i perioder. Det är så värt det när man är igenom allting, men det är nog lättare om det är något man verkligen tycker är intressant att lära sig om.