Kyrkomusiker

En kyrkomusiker arbetar som kantor eller organist i Svenska kyrkan. Erika är kantor.

Hur kom det sig att du valde att plugga till Kyrkomusiker?

Jag har alltid vetat att jag ska jobba med musik och tänkte mig först lärare. När jag gick musikgymnasiet drogs jag mer och mer mot kör och då blev kyrkomusiker ett alternativ som jag till sist också valde! 

Var utbildningen svår?

Både ja och nej, vissa bitar mer än andra. Det svåraste är att ta sig in, eller VÅGA försöka, uppspelning och teoriprov framför en antagningsjury är ingen lek. De ser igenom nervositet tack och lov.

Berätta kort om ditt jobb, vad innebär det att jobba som Kyrkomusiker?

En arbetsvecka för mig är fylld med musik och människor. Jag spelar på olika gudstjänster, dop, begravningar o vigslar. Varje vecka möter jag ca 100 sångare från 7 till 85 år.

Blev det som du hade tänkt från början?

Det blev mycket bättre, man får ofta forma sin tjänst utifrån de styrkor man har. Är du en stjärna på orgel så kan du antagligen fylla ditt jobb med elever och konserter. Jag har fyllt min med körer!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Flexibiliteten och variationen. Att man får tröstas i sorg och glädjas med andra via musik. Det är ett eget språk som tar vid där orden slutar.

Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Det är mycket kvälls och helgjobb, men det gäller ju i många andra jobb också. Man ska ha lite psykologfeeling ungefär som en frisör, människor man möter vecka ut och vecka in vill ofta anförtro sig till dig. Så förutom musiken är människor jobbet.

Vilket råd skulle du ge till andra som funderar på att studera till Kyrkomusiker?

Kör!! Öva, öva, öva och bara kör, det är ett underbart jobb! Men öva...