Läkare - ST och specialist

Anne jobbar som ST-läkare inom allmänmedicin på en privat vårdcentrali Piteå. ST-tjänsten innebär att hon vidareutbildar sig och kommer att bli specialist i allmänmedicin - det som också kallas distriktsläkare. Det är hennes andra specialisering, hon blev färdig specialist i akutsjukvård i juni 2019.

Hur tänkte du när du valde läkarutbildningen?

Jag har velat bli läkare så länge jag kan minnas. Jag har alltid fascinerats av människokroppen och vill jobba med människor. Eftersom det var svårt att komma in på utbildningen hann jag prova att läsa till sjukgymnast en termin också och hade jag inte kommit in på tredje försöket hade jag fortsatt med den utbildningen. 

Var studierna svåra?

Studierna ser rätt olika ut på de olika universiteten. Jag hade tur och kom in i Linköping där pedagogiken bygger på PBL - Problembaserat Lärande vilket passade mig perfekt. Där jobbade vi mycket i basgrupper och det handlade om att ställa frågorna och svara på dem själv. Pedagogiken stimulerade till nyfikenhet, aktivt sökande efter kunskap och även till teamarbete, vilket är viktiga egenskaper i arbetet som läkare. Det tar tid att studera till läkare. Det är mycket kunskap som ska läras in, såväl teoretisk som praktisk, men är man motiverad och strukturerar upp sitt läsande så skulle jag säga att de flesta klarar av utbildningen. 

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Sedan ett år tillbaka jobbar jag som ST-läkare inom allmänmedicin på en privat vårdcentral i Piteå. Det innebär att jag vidareutbildar mig och kommer att bli specialist i allmänmedicin - det som också kallas distriktsläkare. Det är min andra specialitet, jag blev färdig specialist i akutsjukvård i juni 2019. 

Blev det som du hade tänkt från början?

Nej. Jag var helt säker på att jag skulle bli ortoped när jag började jobba kliniskt som läkare, men det livet ville annorlunda och jag flyttade från Linköping till Piteå och gjorde klart min tjänstgöring som akutläkare i slutändan. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag vet aldrig hur en dag kommer att se ut! Jag träffar människor i alla åldrar, från nyfödd till över 100 år. Jag tycker om utmaningen som ligger i att försöka lära känna en person och skapa ett förtroende för att prata om vad som får dem att inte må bra och sedan hitta en lösning tillsammans, ibland på kort tid som 15 minuter. Det går inte en dag utan att jag lär mig något nytt. För mig är mötet och samtalet det centrala i mitt jobb och jag uppskattar verkligen att kunna utveckla det varje dag.

Finns det något med läkaryrket som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Det tar lång tid och tar mycket energi i anspråk att utbilda sig till läkare. När vi kommer ut från universiteten har resan bara börjat! Efter universitetet väntar Bastjänstgöring (AT) och sedan ST (Specialisttjänstgöring). Som kortast tar det 12 år att bli specialist i Sverige idag. Som läkare tar man många beslut och ibland är de rent livsavgörande, det är viktigt att vara medveten om. För mig är det en utmaning att växa in i och jag har aldrig ångrat 

Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli läkare?

Början av den kliniska karriären kan vara tuff och det gäller att ta reda på vad som är rimligt och ställa krav på bra stöd och handledning för att det ska bli bra. Prata med dina kollegor och ta stöd av facket för att det ska bli en riktig kanonstart! Se dig också omkring på arbetsmarknaden, det finns flera olika karriärval. Förutom kliniskt arbete på sjukhus och vårdcentral kan läkare jobba som konsulter på olika företag, starta egna företag inom t.ex. medtech, forska, jobba i läkemedelsindustrin, inom försvaret och för läkare utan gränser. 

 

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på de här sidorna. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför, så svarar våra experter.