Lärare

Annica är lärare och jobbar på Edboskolan i Skogås, Huddinge kommun. Här berättar hon om vad som lockade henne att plugga till lärare.

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag gillar barn och jag tycker om att röra på mig, har jobbat som barnskötare sedan 1987 och ville utbilda mig mera.

Var studierna svåra?

Nej, men det handlar väldigt mycket om hur mycket tid man väljer att lägga ner.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Jag jobbar på fritidshem, men vi är ofta inne i klasserna och hjälper till. Jag jobbar just nu med Förskoleklass och ettor. På fritidstid är vi mycket ute men vi jobbar också med konflikthantering, barn blir ofta osams. Vi bakar, målar, snickrar, idrottar med mera.

Blev det som du hade tänkt från början?

Ja, det tycker jag att det blev, men ju längre man jobbar ju mera lär man sig. Så jag tror att jag har förändras väldigt mycket sedan jag gick ut barnskötarlinjen

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att man får jobba med barn, som är så härliga och ärliga. Att jag får chansen att röra på mig och att den ena dagen är aldrig den andra dagen lik

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Att man har med människor att göra. Det handlar inte bara om barnen, utan också mycket om det sociala nätverket runt barnet. Det är många gånger tufft, men väldigt roligt.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Jag rekommendera verkligen läraryrket. Gå in med öppen famn, var nyfiken och du kommer att se på människor med andra glasögon. Det är en jättebra utbildning och man kan fortsätta utbilda sig till många olika saker inom yrket.