Lärare

Frida arbetar som klasslärare i åk 6 där hon undervisar i alla ämnen samt praktiskt-estetiska. Hon är även förstelärare på 10 procent i kommunen

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag visste att jag ville arbeta på låg-och-mellanstadiet. Min inriktning på just SO kom av den anledningen att jag läste de ämnena på gymnasiet och alltid tyckt att det är intressanta och spännande ämnen. 

Var studierna svåra?

Nej, det tycker jag inte. Det som var svårast var väl själva fakta och all info i alla ämnen, alltifrån alla olika stensorter till gudar i de olika religionerna osv, ni förstår vad jag menar, men inte pedagogik, didaktik och hur man skulle planera undervisning osv. Det är också annorlunda när man väljer utbildning själv och väljer vad du vill bli, det gör att du har ett naturligt ”varför” när man studerar vilket hjälper motivationen när det är svårt. 

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Just nu arbetar jag som klasslärare i åk 6 där jag undervisar i alla ämnen förutom de praktisk-estetiska ämnena. Jag är även förstelärare på 10% i kommunen.

Blev det som du hade tänkt från början?

Nej, jag hade nog inte riktigt kunnat föreställa mig hur det skulle vara. Det är så mycket mer än bara att undervisa. Men jag skulle också säga att det är bättre än jag trodde. Du kommer så nära eleverna och man vill verkligen göra allt för varje elev för att de ska lyckas. Det är en häftig känsla!

Vad är det bästa med ditt jobb?

All glädje och skratt man får dela med eleverna och kollegor. Även att få påverka, motivera och engagera eleverna till att vilja lära sig. 

Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Det kräver mycket ledarskap. Du behöver ha många bollar i luften samtidigt och du behöver kunna vara både flexibel och ta beslut snabbt.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli jobba med samma som du?

Läraryrket är ett drömyrke på många sätt, du får vara med och påverka och forma vår framtid. Det är magiskt – bli lärare du också! Det behövs!