Personal- & arbetslivsvetenskapsprogrammet, student

Senast uppdaterad: Onsdag 18 feb 2015

Hur tänkte du när du valde utbildning? 

Jag har alltid varit en ledartyp och gillar att styra och ställa och under årens lopp har just personalfrågorna vuxit på mig. Efter gymnasiet jobbade jag extra på Ica och kom där i kontakt med de fackliga frågorna och det har bitit sig fast.

Pluggar du i din hemort eller fick du flytta?

Jag valde att plugga i min hemstad. Jag har trivts väldigt bra med d etta, fördelen är att man kan behålla sina gamla vänner och fylla på med nya samtidigt som nackdelen är att man inte lika "ny i stan" som de andra och det blir svårare att bolla mellan nya och gamla bekantskaper i början. Jag tycker absolut att man ska bo på campus, det kan jag ångra idag, man blir lättare en i gänget då.

Kan du berätta lite om din utbildning?

Personalvetarutbildningen i Kristianstad innehåller både ekonomi och juridik vilket jag fastnade för när jag läste på om utbildningen. Som personalvetare generellt finns det så mycket man kan jobba med när man är klar och man kan under utbildningen prova på lite av varje – man blir verkligen generalist.

Är studierna svåra?

Jag tyckte inte studierna var svåra. Mycket av beteendevetenskap (som är huvudämnet) är sunt förnuft om man någon gång arbetat. Det var svårare för de som inte hade någon arbetslivserfarenhet med sig in i utbildningen att relatera till arbetsplatsen.

Hur är studentlivet?

Studentlivet blir lite det man gör det till. Jag hade otroligt roligt och var engagerad på lokalt plan i vår förening för ekonomer, personalvetare och gastronomer. Detta lärde mig otroligt mycket om mig själv och jag fick vänner för livet.

Blev det som du hade tänkt?

Nja, jag vet inte om jag tänkt så mycket som jag borde. Men absolut, jag trivdes jättemycket med utbildningen och jag ser framemot min framtida yrkesroll.

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Välj lagom strategiskt, det är dumt att välja ett yrke där det inte finns en framtid samtidigt som det är 45 år du ska jobba, i snitt. Jag valde personalvetare över lärare för att yrket är mer flexibelt. Välj mer med hjärta än hjärna.