Projektfinansieringsplanerare
Beatrice jobbar på en ideell förening som arbetar länsövergripande med brottsförebyggande arbete.
Hur tänkte du när du valde utbildning?
Det var inte självklart vad jag skulle välja. Läste samhällsvetenskapligt program på gymnasiet och efter det var det svårt om inte omöjligt att få jobb. Att jag ville och skulle läsa någon gång visste jag, men att det blev direkt efter gymnasiet var en försörjningsfråga faktiskt. Valde en kurs i statsvetenskap då det lät intressant och sedan blev jag kvar där. Efter 4 år och min magisterexamen så ville jag läsa något som jag kände kunde ge mig konkreta verktyg i mitt arbetsliv och då blev det ett magisterprogram i projektledning.
Var studierna svåra?
Både och. Lägger man ner tid på sina studier så klarar man det, men visst fanns det tillfällen då jag slet mitt hår över Habermas och andra politiska filosofer då jag inte kunde greppa teorier. Sen underlättar det med bra kurskamrater och att man engagerar sig vid sidan av studierna, då blir hela studietiden mycket roligare och enklare.
Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?
Har nyss påbörjat ett nytt jobb efter att ha varit studentpolitiskt aktiv på heltid i 3 år. Jag är på en ideell förening som arbetar länsövergripande med brottsförebyggande arbete. Det är en visstidsanställning där jag jobbar med att förädla en projektidé och lägga fram en projektbeskrivning samt hur jag tänker att de ska gå vidare i arbetet.
Blev det som du hade tänkt från början?
Nej, inte alls. En sådan sak som att jag efter mina första 4 år hade tänkt åka till Frankrike en termin men sen bestämde mig för att inte göra det. Helt ärligt så hade det inneburit att jag inte fått förmånen att vara inom studentpolitiken i 3 år. Sedan hade jag inte tänkt så mycket på hur det skulle bli, jag hade ingen utstakad väg jag ville följa. Men jag tror man måste vara förberedd på att det inte blir som man tänkt sig, och det kan vara de små eller stora valen som gör att man ändrar kurs.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det är inom en verksamhet som jobbar för bra saker, jag trivs med att jag delar verksamhetens ändamål och syfte. Det är dessutom en förening som jobbar länsövergripande vilket är spännande, med både kommuner och landsting som medlemmar så är det en spännande organisation. Sen har mitt nuvarande jobb inte så tydliga ramar vilket jag ser för- och nackdelar med. Det är fritt för mig att komma med förslag och tänka kring uppdraget, samtidigt som det kan vara svårt att inte ha tydliga mål uppställda att arbeta mot.
Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Att jobba inom föreningar är speciellt, så att ha kännedom om föreningsstrukturer och gärna ha erfarenhet av ideella föreningar är bra, då förstår man sin roll som tjänsteman och hur allt förhåller sig med styrelse osv. Sen att man kan jobba självständigt är viktigt, att kunna ta egna initiativ. Trots snabba beslutsvägar så är också ideella sektorn ganska trögrörlig så ibland får man kämpa lite. Men det är kul!
Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?
Gå efter intresse, det är det främsta skulle jag säga. Sen kan det vara värt att kika på arbetsmarknadens förutsättningar framöver, men välj inte något du inte tycker om för att det är arbetsbrist om några år, då gör du inte ett bra jobb och risken att du ångrar dig är större. Tänk också på att vissa utbildningar är breda och kan också ge bredare möjligheter vad gäller jobb framöver.
Jag skulle också vilja ge rådet att prova på ett par olika kurser innan om man har möjlighet med studiemedlet. Det ger en möjlighet att komma in i universitetsmiljön och känna på lite olika inriktningar.