Projektledare/teknisk projektledare

Christine jobbar som teknisk projektledare med olika projekt som handlar om säkerhetsanalyser av kärnbränsle.

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag började mina studier i Uppsala med att läsa Statskunskap, men upptäckte att jag ville lära mig mer matte och fysik. Efter en del beslutsångest inför det tvära bytet i studieinriktning blev det Teknisk Fysik, helt enkelt för att det programmet har mest matte och fysik på schemat, och ingen kemi. (Kemi är jättetråkigt.) Det fanns ingen långsiktig karriärplanering med i bilden, bara "vad vill jag lära mig?".

Var studierna svåra?

Studierna var krävande, de tog mycket tid och man fick ibland prioritera bort andra saker. Och visst var det svårt, men studier på universitetsnivå är väl aldrig lätta? Då är det viktigt att man studerar något man faktiskt är intresserad av, och inte något man gillar bara för att man är duktig på det

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Jag jobbar som teknisk projektledare för olika projekt som handlar om säkerhetsanalyser av kärnbränsle. Man får sätta sig in i många olika tekniska frågor, lösa problem och ha en helhetssyn på projekten man driver. Just nu jobbar jag med Westinghouse bränsleoffert till Fennovoima, det nya kärnkraftverket som skall byggas i Finland. Vi på Westinghouse i Sverige har ju inte byggt någon ny reaktor sedan 80-talet, så det är många nya frågor att sätta sig in i. Jättespännande!

Blev det som du hade tänkt från början?

Jag var medvetet ganska öppen inför "hur det skulle bli", eftersom man inte kan veta sånt i förväg. Jag hade tänkt mig att jag skulle prova på att jobba inom några olika områden, och det har jag gjort också. Jag har jobbat som härdfysiker både i Sverige och i USA, sysslat en del med verksamhetsutveckling och faktiskt även spelat in en reklamfilm för Westinghouse! En fördel med att jobba i ett stort företag är att det finns många möjligheter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag har möjlighet att vidareutveckla mig i flera olika riktningar, att branschen är internationell och att rekryteringsbehovet är stort.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Nej, kommer inte på något direkt.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Välj något som du tycker är riktigt intressant!