Röntgensjuksköterska

Annette jobbar på röntgenavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar. Hon utför inte bara undersökningar utan även med optimering av bilder, alltså att ta bästa möjliga bild till lägsta stråldos och undvika onödiga undersökningar.

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Halkade in på ett bananskal, men har aldrig ångrat mitt yrkesval! Jag och en kompis var på väg till en kibbutz i Israel. Hade sökt in till sjuksköterska (1:a handsval) och bara kryssat i alternativet till röntgensjuksköterska.

Började att läsa och tyckte att utbildningen till röntgensjuksköterska var superkul.

Var studierna svåra?

Nja, anatomikursen var svår. Läkarstudenterna fick samma tenta i anatomi, på Karolinska Institutet i Solna och hälften kuggade. Alla röntgensjuksköterskorna klarade tentan i anatomi. Är man tekniskt intresserad och praktisk lagd är utbildningen jätterolig.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

En röntgenavdelning består inte endast av undersökningar av lungor och brutna armar. Optimering av bilder, man vill ta bästa möjliga bild till lägsta stråldos och undvika onödiga undersökningar. Arbetsuppgifterna går över in i andra professioner (operations-/medicin-/kirurgsjuksköterska och biomedicinska analytiker). Anestesipersonalen bor nästan på röntgen och är behjälpliga vid sövning m.m.

  • Angio/interventioner (behandling benkärl/hjärtinfarkter, drän, kärlplastik/grafter-operationer)
  • CT (datortomografi / skiktröntgen) skapar mycket detaljerade röntgenbilder av kroppens organ. Ta prover/biopsier från buk/lungor/skelett. Kan upptäcka sjukdomar och skador på t.ex. huvud, bröstkorgen eller buken. Undersökningen tar några minuter till 30 minuter. ”TRAUMA CT”- OLYCKSFALL samt RÄDDA HJÄRNAN LARM.
  • MR (magnetkameran) kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen. Ej röntgenstrålning. Kan upptäcka sjukdomar på t.ex. huvud, bröstkorgen eller buken.  Undersökningstid 20 minuter till cirka 2 timmar
  • Skelett. Avbildar skelettet; atros och frakturer. HÖFT PROJEKT – snabb behandling av patienter bruten höften går direkt från ambulansen till röntgen. Lungundersökningar kan göras på röntgen / intensivvårds- och neonatalavdelning.
  • Ultraljud. En ultraljudsundersökning kan också användas vid cellprovtagning och vävnadsprover och drän samt vid olyckor. Går ej att undersöka lungor eftersom ljudvågorna inte kan tränga in i organ som innehåller luft. Undersöker hals/buk/kärl.
  • PT/CT är ny teknik som finns på universitetssjukhus och är på väg in, dvs ny teknik.

Mina arbetsuppgifter den här veckan har varit att handleda en röntgensjuksköterskastudent på CT.

Innan patienten kommer in på undersökningsrummet får de dricka 1 liter vatten på 30 minuter och ej gå på toaletten. Fylld blåsa underlättar diagnostiken för våra röntgenläkare. De gäller undersökningar av buken, för att magtarmkanalen skall synas bättre på bilden ges vatten.

Jag och studenten läser remissen noggrant samt tittar på gamla bilder; där de framgår vilken undersökning som skall göras thorax/buk. Frågeställning – cancer, annat. Remiss text, Känd ändtarmscancer, 5 års kontroll. Tablettbehandlad diabetiker. Njurfunktionsprov s-Kreatinin 125.

Patienten har en checklista ifylld, där man frågar om graviditet, tidigare kontrastreaktioner, diabetes, hjärtproblem, sköldkörtelproblem och myastina gravis. Personnummer. Vikt och Längd. Alla dessa sjukdomar kan bidra till att man inte kan ge kontrast.

Vi måste rådgöra med en röntgenläkare innan vi kan ge kontrast ”Omnipaque” på grund av patientens dåliga njurvärden. Vi får ge kontrast men måste reducera dosen, dvs mängden jod. Räknar ut i ett dataprogram Omnivist.

Min kollega (röntgensjuksköterska) har plockat in patienten i rummet och satt en perifer ven kateter PVK i armvecket. Informerat om undersökningen, att de kommer en röst ber dig att andas in djupt och hålla andan samt andas igen. När man får kontrast/läkemedel blir man varm i kroppen först i halsen och sen i blåsan och ändtarmen. Det kan kännas som om man kissar på sig. Patienten är orolig för svaret, har cancern försvunnit eller inte…

Vi kör del av undersökningen, väljer rätt parametrar på datortomografen och ställer in rätt mängd läkemedel Omnipaque på sprutan. Kontrast ges för att man skall kunna se kärlen och förstärka organen på bilden.

Tar två översiktsbilder en framifrån och en från sidan. Planerar området som vi skall bestråla och lägger de aktuella boxarna. Innan vi gör något mer, kopplar vi ihop sprutan med patienten och kontrollerar med koksalt att nålen fungerar.

Startar både kontrasten/läkemedlet och datortomografen, bilder presenteras framför våra ögon. Nu börjar arbetet att göra rekonstruktioner, så att våra röntgenläkare kan skriva ett röntgensvar till remittenten t.ex. husläkaren.

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på de här sidorna. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför, så svarar våra experter.