Samhällsvetare/statsvetare
Amanda jobbar som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Sveriges riksdag. Hon är politisk rådgivare till socialdemokratiska riksdagsledamöter i näringsutskottet.
Hur tänkte du när du valde utbildning?
Jag har alltid varit nyfiken på samhällsfrågor och politiskt intresserad. När jag blev tipsad om ”polkand-programmet” vid Uppsala universitet visste jag genast att jag hittat rätt. Ett brett program med fokus på statskunskap, nationalekonomi och en rad valbara kurser i exempelvis internationell politik eller svensk förvaltningspolitik. Att det ingick en praktiktermin och möjligheter till utbyte utomlands var ett stort plus.
Var studierna svåra?
Visst var studierna krävande och det tog ett tag innan jag lärde mig rätt studieteknik. Minns att det var många och långa böcker att läsa i början. Det jag trodde skulle bli svårast och tråkigast var statistiken, men det gick faktiskt väldigt bra och är något man har stor nytta av. Att skriva kandidat- och masteruppsats kräver en hel del disciplin, men då hade man rustats med rätt verktyg genom utbildningen.
Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?
Idag jobbar jag som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Sveriges riksdag. Jag är politisk rådgivare till socialdemokratiska riksdagsledamöter i näringsutskottet. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Det kan vara att ta fram politiska underlag, skriva debattartiklar, ärendehantering i utskottet, förberedelser inför intervjuer eller debatter i kammaren, samordning av frågor med Regeringskansliet, politikutveckling och nätverkande.
Blev det som du hade tänkt från början?
Jag visste nog inte vad jag ville med studierna till en början, och det var därför jag valde ett så brett program och ingen yrkesutbildning. Men med tanke på mitt politiska engagemang, som också växte under utbildningen, så har jag hamnat helt rätt – i politikens hetluft!
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är otroligt roligt att jobba politiskt eftersom det tvingar en att ständigt analysera samhällsskeenden och försöka förstå omvärlden. Man får vara med och påverka samhället och försöka göra saker bättre. Dessutom är det en lyx att få arbeta med personer som också brinner för politik, som gillar att debattera och kan ha andra perspektiv. Det är väldigt lärorikt och utvecklande. Jag vill verkligen uppmana fler att arbeta eller engagera sig politiskt!
Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Kanske att det är ett jobb som man aldrig riktigt kan stänga av. Det är inte ett nio-till-fem-jobb där man kan stänga av jobbtelefonen och gå hem. Jobbet kräver att man ständigt läser nyheter, håller sig uppdaterad och är lite flexibel att jobba mer i perioder när mycket händer.
Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli jobba med samma som du?
Många kanske tror att man måste ha varit med i ett ungdomsförbund sedan 12-årsåldern om man ska ha en chans att få jobb inom ett parti. Så är det inte. Det aldrig är försent att engagera sig. Att komma med perspektiv utifrån kan nog snarare vara en fördel. Så skaffa dig andra erfarenheter och engagera dig i de politiska frågor som du brinner för.