Samhällsvetare/statsvetare

Sofia jobbar som utvärderingskonsult på ett privat företag som följer och utvärderar välfärden

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag utgick från det jag tyckte var intressant och verkade kul. Men helt ärligt så var det inte ett supergenomtänkt beslut. Jag fick nyss om pol kand genom att surfa runt på universitetens hemsidor och läsa på om de olika programmen. Tyckte det lät som ett bra program så bestämde mig för att söka och tänkte inte så mycket mer på det sen. Min generella inställning har nog varit att det finns hundratusen olika vägar i livet som kan bli bra, så länge man trivs, mår bra och har kul så är man nog på rätt väg.

Var studierna svåra?

Det är ju en relativ fråga. Jag tror att på de festa samhällsvetenskapliga programmen är det väldigt mycket egen läsning, och jag kunde tycka att det var utmanande med självdisciplinen ibland, då var det väldigt bra att skaffa sig ett bra plugghäng med kompisar. Men om man läser litteraturen någorlunda väl och gör det man ska så upplevde jag inte att det var svårt att få godkänt på kurserna. Sen beror det ju alltid på vilka betyg man strävar efter, det krävs ju mer att ligga på topp.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Just nu jobbar jag som utvärderingskonsult på ett privat företag som följeutvärderar välfärden kan man säga. Vi utreder, utvärderar och stöttar metodutvecklingsprojekt inom främst offentlig sektor. Det kan handla om metoder och testprojekt för att snabbare integrera nyanlända, för att minska avhoppen från skolan, för att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden till självförsörjning, för att öka hållbarheten hos privata och kommunala företag osv.

Blev det som du hade tänkt från början?

Nej inte alls. När jag pluggade tänkte jag att jag skulle ut i världen. Och jag har varit iväg några omgångar på framförallt praktik och tyckte det var toppen. Men trivs också väldigt bra med vardagen hemma. Nu reser jag mycket i jobbet fast inom Sverige, har fått upptäcka många inhemska pärlor istället.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att det är så varierat. Det innefattar flera olika moment och mycket analys som kan se väldigt olika ut. Dessutom jobbar vi i flera projekt samtidigt som kan ha väldigt olika problemområden och frågeställningar, och genom dem utvecklas man och lär sig nya saker om människor och samhället hela tiden. Men om jag ska välja en enda grej som är det bästa så är det att jag får träffa väldigt mycket olika människor från alla möjliga delar av samhället, och det är väldigt lärorikt.

Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Inte egentligen. Jag tycker man ska testa det man känner sig intresserad av, min erfarenhet är att det mesta kan man lära sig på plats. Sen kan det vara bra att ha koll på hur ens arbete kommer att påverka privatlivet. Jag får resa en del på jobbet vilket jag mestadels tycker är kul, men samtidigt innebär det att jag sover borta och missar hänget hemma ibland.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli jobba med samma som du?

Hör av dig till arbetsgivare du är intresserad av! Om du har praktik som en del av dina studier skulle jag säga att det är den absolut bästa chansen att testa på ett yrke utan att binda upp sig. Samtidigt är chanserna väldigt goda i konsult- och utvärderingsbranchen att få vara kvar efter praktik om man gjort bra ifrån sig och trivs på företaget.