Sjöbefäl

John Borgman arbetar som teknisk chef på Foreseas Aurora, som går över Öresund mellan Helsingborg och Helsingör. Under ett arbetspass hinner han avverka 24 turer över sundet

John Borgman har hunnit avverka ett långt arbetsliv till sjöss. Redan som 13-åring började han vinka in bilar på färjor, därefter hade han flera olika jobb på land innan han som 18-åring gick till sjöss på riktigt och jobbade på tankbåtar.

Efter ett tag studerade han och tog Sjöingenjörsexamen som 25-åring. Därefter följde många år till sjöss. De långa resorna hade både för- och nackdelar. Sammanhållningen med kollegorna var oftast väldigt god, de blev nästan som en familj genom all tid de spenderade tillsammans. Det kunde innebära månader hemifrån, visserligen med långa ledigheter när han vara hemma, men med tiden kände John att det var dags att jobba närmare hemmet för att mera regelbundet få vara med familjen.

Så efter många år till sjöss återvände han 2007 till dåvarande Scandlines.

Idag arbetar John som teknisk chef på Foreseas Aurora, som går över Öresund mellan Helsingborg och Helsingör. Under ett arbetspass, som vara ca två veckor, hinner han avverka 24 turer.

De senaste åren har John och hans närmaste kollega ansvarat för genomförandet av en spännande förändring, nämligen övergången från dieseldrift till batteridrift. Det kändes väldigt bra att få vara delaktig i ett så framtidsinriktat utvecklingsarbete.

Om John fick börja om skulle han inte ändra något. Han har haft ett fantastiskt arbetsliv till sjöss som han önskar att fler unga ska få upp ögonen för.