Skolkurator

Lotta är skolkurator på högstadiet i Sveriges största idrottsprofilskola

 

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag visste egentligen inte vart jag ville jobba utan mer med vad. Min dotter var allvarligt sjuk när hon var 4,5 år. Jag gick i terapi i ett och ett halvt år. När jag var klar bestämde jag mig för att börja plugga och säga upp mig från en fast tjänst efter 13 år. Jag visste att med den livskrisen jag gått igenom skulle jag kunna motivera och stötta människor i kriser med samtalsstöd

Var studierna svåra?

Absolut, jag var 43 år när jag började läsa på KomVux, barn varannan vecka, jobbade extra.  Då har jag inte pluggat sen 1980. Läste in fem ämnen på fyra månader. Blev kallad plugghäst vilket jag blev jätteglad för. Sen började jag läsa sociologi på Mälardalens högskola. Men insåg ganska snabbt att psykologi skulle bli mitt huvudämne. Har aldrig ångrat det valet. Jag hade ingen studieteknik överhuvudtaget. Det var den största utmaningen. Jag var bland de äldsta på skolan.  Hade bra kursare som stöttade mig i studietekniken. En klar fördel var att jag hade varit ute i arbetslivet i 20 år. Där kunde jag bidra med stor och bred kunskap. Jag grät av lycka när jag vid 47 års ålder tog min examen.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Skolkurator på högstadiet, Sveriges största idrottsprofilskola. Enskilda samtal med elever, kontakt med vårdnadshavare. Deltar i elevhälso- och trygghetsteam. Är ute i klasserna och genomför föreläsningar om prestationsångest, självkänsla, sexualundervisning och porrkritiska samtal. Kuratorträffar med kollegor. Föreläser för personal och vårdnadshavare.

Blev det som du hade tänkt från början?

Nej, faktiskt inte. Jobbade tidigare med arbetsinriktad rehabilitering i över åtta år åt kompletterande aktörer till Arbetsförmedlingen. Uppsagd fyra gånger på grund av arbetsbrist. Bestämde mig att läsa en ettårig utbildning till sexrådgivare. Fick kontakt med Porrfri Barndom och insåg snabbt att sexualundervisning måste förbättras i skolorna även lyfta porrkritiska samtal med elever. Det är viktigt att barn och ungdomar får en sund inställning till sex.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att träffa kidsen. Nu efter sommarlovet, ropar de mitt namn och kommer in till mig med så mycket härlig energi. När jag har haft samtal med elever och de mår lite bättre när det går ut från mig. Att finnas tillgänglig oavsett vad det är som tynger dem. Att få möta så många kloka barn. Det är ett privilegium.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Det är viktigt att vara en förebild. Att vara tydlig i samtal samt när man besöker eleverna i klassrummet. Kidsen berättar ofta att man ska vara hård med stor ödmjukhet. Genom att barnkonventionen är lag behöver man alltid berätta att det är för våra barn vi jobbar, när det ibland behöver göras orosanmälningar och ringa svåra samtal till vårdnadshavare. Att jobba som skolkurator är komplext, jag har många många olika arbetsuppgifter.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Tycker de ska försöka få tag i personer som gått utbildningen de funderar på, intervjua dem och få mer inblick i jobbet. Kanske göra ett studiebesök. Fråga om man kan få ”praoa” en dag. Jag har varit mentor i många år till beteendevetare studenter det är oerhört givande, då det är ett givande och tagandet. Skaffa en mentor.

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på Yrken A-Ö

Akademikerförbundet SSR

www.akademssr.se