Skolledare/förvaltningschef

Erica jobbar som förvaltningschef efter att ha arbetat som både lärare och rektor

Hur kom det sig att du blev förvaltningschef?

Jag har haft ett brinnande intresse för skola och utbildning i hela mitt liv men drömmen var inte att bli förvaltningschef från början utan lärare. Däremot upptäckte jag ganska snart att om jag skulle kunna påverka undervisningen och förutsättningarna för fler elever än mina egna som jag hade i mitt klassrum så behövde jag jobba i en ledande befattning. Efter sju år som lärare blev jag rektor, ett oerhört spännande och dynamiskt yrke. Men efter elva år i det yrket insåg jag att jag kunde påverka ännu mer och ge ännu fler bättre förutsättningar för utbildning och lärande. Nu är jag inne på mitt tredje år som förvaltningschef och jag ser hur vi systematiskt och steg för steg riggar en bättre organisation i Säffle kommun för att kunna följa och möta våra barn och elever på deras nivå och utefter deras behov. Det är häftigt att kunna påverka för så många.

Vilken utbildning har du i botten?

Jag är utbildad lärare årskurs 4-9 i hi, sh och religion.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Just nu riggar vi för en likvärdig kunskapsuppföljning i kommunen samt att implementera arbetet med tillgängliga lärmiljöer från förskolan till vuxenutbildningen. Vi vill att vår utbildning ska vara anpassad i grunden för alla elever enligt tesen att det som är nödvändigt för någon är bra för alla. Vår nämnd har precis tagit över ansvaret för arbetsmarknadsenheten, för att snabbare kunna matcha praktik och utbildningsinsatser för snabbare omställning av arbetslösa mot arbetsmarknaden, dels för deras egen del men även för att möta det behov som det regionala och lokala näringslivet har. Ett spännande nytt inslag i mitt jobb.

Blev det som du hade tänkt från början?

Ja, faktiskt så blev det som jag hade tänkt mig, fast på ett annat sätt. Jag valde mellan jurist, lärare och personalvetare, men läraryrket vann. Nu arbetar jag ständigt med juridik, utbildning och organisation vilket är den absolut bästa kombinationen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa så många engagerade och intresserade elever och medarbetare. Sedan gillar jag att arbeta i spänningsfältet mellan politik och verksamhet där det inte alltid är logiken som segrar. Det är en spännande dimension som utmanar.

Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Innan man söker en tjänst som förvaltningschef så tänker jag att man måste vara intresserad av människor och vilja leda dem, och ha en tydlig vilja framåt. Du måste ha förståelse för att du arbetar i en politiskt styrd organisation, veta att ekonomi är en ständigt närvarande och viktig förutsättning samt att du måste vara stresstålig och kunna prioritera. Arbetet blir aldrig färdigt, du kan alltid göra mer men det gäller att hitta good enough-nivån och vara nöjd med den själv.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli förvaltningschef?

Jag tänker att det är viktigt att skapa sig en bra grund inom det verksamhetsområde som du ska verka i, i mitt fall skola och utbildning. Min bakgrund som lärare och rektor ger mig god förståelse, inblick men kanske fram för allt legitimitet att driva frågor. En egenskap du måste ha är mod.