Spelutvecklare
Fredrik Larsson har drömjobbet. Som Technical director på tv-spelsstudion Avalanche i Stockholm ägnar han dagarna åt att bygga nya spel. Intresse är ett måste, men det krävs även utbildning och hårt jobb för att klara sig i den tuffa branschen. – Om du vill bli duktig är det viktigt att leka och ha kul, säger han.
Spelindustrin har vuxit enormt de senaste åren. Marknaden domineras av några internationella storbolag och i Sverige finns ett hundratal bolag som sysselsätter drygt 1 200 personer.
Fredrik Larsson arbetar som Technical director på Avalanche i Stockholm. Till det yttre påminner hans jobb om många andras. Projektledning, uppföljning och styrning tar upp stor del av arbetstiden.
–Det är mycket möten på praktisk nivå. Hur ska vi bygga spelet? Vad håller alla på med just nu? Och såklart långsiktigheten - att följa upp hur det går. För att kunna styra verksamheten måste jag också själv kunna gå in och programmera. Men det är ofta svårt att få tid till det, säger han.
I tv-spelsbranschen är det stenhård konkurrens och industrin är global. Avalanche har ett kontor i Stockholm och öppnar under hösten ett andra i New York. För att lyckas i branschen är det viktigt med utbildning. Men det räcker inte. De flesta på Avalanche har ett brinnande intresse, läser på om nya grejer och utvecklar sig själva, förklarar Fredrik. Det är också brist på tjejer som utvecklar spel.
–När allt fler tjejer spelar så är det viktigt att få in fler tjejer även som utvecklare, säger han. Fredrik hade först tänkt plugga till läkare, men var inte behörig eftersom han saknade biologin från gymnasiet. Istället blev det datavetenskap och han kände direkt att han kommit rätt.
–I dag har jag otroligt stor nytta av all matte som vi tragglade i utbildningen. Det trodde jag aldrig när jag satt i skolbänken. Ibland tar jag faktiskt fram mina gamla formelsamlingar för att kunna klara jobbet och lösa olika problem, säger Fredrik Larsson och småler.