Studie- och karriärvägledare och egenföretagare

Hjalmar är både studie- och karriärvägledare samt egenföretagare som arbetar med att facilitatera och leda workshops.

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag ville bo nära min bror och kikade på vad det fanns för kurser vid samma universitet som han gick. Jag valde pedagogik lite på måfå, att vara pedagogiskt är alltid bra tänkte jag då (något jag tidigt upptäckte att kursen inte alls handlade om). Efter ytterligare en kurs i historia och två år på lärarprogrammet tog jag ett sabbatsår och läste skådespelarteknik. Där kom jag på att det var mänskligt beteende jag var och alltid har varit intresserad av. Därför började jag läsa beteendevetenskapliga programmet vid Mälardalens högskola.

Var studierna svåra?

Under de första veckorna när jag läste pedagogik ringde jag i princip hem varje dag och grät. Jag förstod knappt något av vare sig litteratur eller föreläsningar. När jag istället började läsa till beteendevetare hade jag tre års universitetsstudier i bagaget, en väl utvecklad studieteknik och ett stort genuint intresse. Kortfattat kan jag säga universitetet under mina tre första år kändes som ett fängelse. Under resterande tre år blev universitetet istället som ett paradis!

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Som studie- och karriärvägledare normaliserar jag faktumet att många studenter känner sig vilse under sina studier. Att känna sig vilse ingår liksom lite i livet. Jag lyssnar och sammanfattar det studenter berättar, på så sätt hör de sig själva utifrån och får struktur på sina tankar. Oftast känner de då själva vilket val som är rätt att ta.

Som egenföretagare och facilitator leder jag grupper i olika sammanhang. Jag håller workshops i kommunikation och samarbete, men även i presentationsteknik, kreativitet och kroppsspråk. Med hjälp av övningar från improvisationsteater och upplevelsebaserat lärande konkretiserar jag beteendevetenskapliga teorier. 

Blev det som du hade tänkt från början?

Nej, verkligen inte och det var heller inte något jag räknande med. Jag tror det är få saker som blir som det var tänkt från början. Varken du eller livet är konstant, allt skiftar och förändras hela tiden. Samtidigt som en är öppen för vad livet erbjuder är det bra att ha en riktning. Till exempel om du mest är intresserad av människor eller teknik.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mina yrken skiljer sig inte jättemycket åt. Båda handlar om att använda tekniker, metoder och teorier för att medvetandegöra hur och varför människan beter sig som hen gör. Det bästa är helt klart att möta och se hur människor skrattar, utvecklas och kommer närmare sig själva.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

I mina båda yrken handlar det om människor. Det viktigaste är att du är intresserad och vill förstå mer om dig själv och av andra som mänskliga varelser. Sen är det såklart viktigt att du är snäll.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Gå på din lust. Vet du inte vad du vill eller har lust att göra? Välj något, att vilja bo nära sin bror räcker gott och väl som anledning för att börja plugga. Att börja brett och successivt smalna av är en bra idé om du inte vet vad du vill.