Tandläkare, Resurstandläkare Endodonti

Carina jobbar i Folktandvård i ett svårrekryterat område på landsbygden samt som Resurstandläkare i Endodonti

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Tandläkaryrket var mitt förstahandsval, redan under mellanstadietiden tyckte jag det var otroligt spännande att komma som patient till tandläkaren, det var små spännande verktyg och ett språk för endast de invalda. På högstadiet var det Pryo och jag valde att under två veckor tillbringa den hos en privattandläkare- jag skulle vara där som sköterska men var totalt uppslukad av tandläkarens arbete. Mellanstadiets dragning till yrket omsattes till rätt gymnasielinje och sedan Tandläkarlinjen i Göteborg.

Var studierna svåra?

Studierna: jag var så dedikerad mitt val så det var enbart att jobba hårt. Studierna var omväxlande, otroligt intressant med den allmänmedicnska utbildningen, väldigt omväxlande i och med att all odontologisk teori också ska omsättas till att praktiskt kunna utföras i patientarbetet. En omväxlande utbildning- men också stressig då du under perioder ska utföra patientbehandlingar som är tekniskt svåra och du är i tidspress.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Jag jobbar på en vanlig Folktandvård i ett svårrekryterat område på landsbygden

 Under en dag kan åldersspannet vara 100 år mellan yngst och äldst- få yrken får förmånen att göra det. Jag jobbar med konventionella uppgifter, protetik, undersökningar, extraktioner, tandreglering.

Jag har haft förmånen att jobba under lång tid samt även att utveckla mig inom mitt yrke.

Jag har jobbat deltid inom Tandregleringen i omgångar, gått på många utbildningar för att behålla min kompetens och vara uppdaterad. Sedan 15 år tillbaka är jag Resurstandläkare i Endodonti, vilket innebär att jag tar emot remisser från närliggande klinker och hjälper deras patienter.

Tycker det är viktigt att framhålla att du som “vanlig tandläkare” kan utvecklas.

Blev det som du hade tänkt från början?

Problemet 1984/85 då jag var färdig, var att få jobb, jag vikarierade under åtta års tid innan första tillsvidare anställningen. Men önskan att jobba som tandläkare har alltid funnits. Jag har alltid sett på yrket med “nyktra ögon”, det är stressigt, det är tekniskt svårt och du ska hela tiden ha en framtoning så att patienten känner sig omhändertagen och professionellt bemött.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är både det bästa och i perioder det sämsta. Men du träffar så mycket människor, du får så många intressanta diskussioner. Du får alltid en feedback/bekräftelse på ditt bemötande eller hantverk. Du har en medicinsk utbildning/kunskap men du har också ditt hantverk att praktiskt lösa ett problem.

Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

  • Är du uthållig och kan tänka dig att över tid att göra väldigt likvärdiga moment?
  • Förstå att du är väldigt låst vid stol och patientbehandling- tidboken styr din dag.
  • Att det är stressigt.
  • Att yrket är smalt och definierat.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli jobba med samma som du?

Det är du som ska välja och jobba under ditt liv. Du måste utgå ifrån vad DU vill. Titta på olika karriärvägar, se om det finns möjlighet att växla inom din utbildning. Tandläkaryrket är smalt och definierat men otroligt roligt.

 

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på de här sidorna. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför, så svarar våra experter.