Studiestarten

Nu ska du snart (eller har redan) påbörja dina studier. Här kommer lite tips och råd från Saco som är bra att ha med sig in i denna nya fas i ditt liv.

Vässa din studieteknik

Nu när du börjar studera på högskolan har du stor nytta av en effektiv studieteknik. Saco har tagit fram boken "hur pluggar du?" tillsammans med studievägledaren och föreläsaren Ingmar Andersson. Du kan ladda ner boken eller beställa den gratis här till höger. Du kan också titta på Ingmars filmade föreläsning på Saco Studentmässa.


Studieekonomi

Studiebidrag, studielån och stipendier är bra att ha koll på.


Hitta bostad

Att hitta bostad kan ofta vara knepigt. Vi har sammanställt några tips.

 

Engagera sig i studentlivet - varför då?

Att engagera sig i någon studentaktivitet ger bra erfarenhet, är en bra merit när du ska söka jobb och ger dig ett värdefullt nätverk inför framtiden.

Du kan också engagera dig i ditt förbunds studentsektion för att förbättra din och andras situation på ditt lärosäte, din utbildning och dina möjligheter på arbetsmarknaden. 


Gå med i facket - varför?

I samband med studiestarten träffar du med största sannolikhet Sacos förbund på din högskola. Håll utkik efter dem och ta reda på vad de kan göra för dig.

Under din studietid har du stor nytta av att vara med i ett Sacoförbund. De är experter på just din utbildning och lobbar för din intressen, oavsett om du studerar eller är på väg mot första arbetet.

Du får hjälp inför mötet med arbetsmarknaden, hjälp att söka jobb, hjälp med CV-granskning och träning inför anställningsintervjuer samt tillgång till Sveriges bästa lönestatistik, Saco Lönesök.

Som medlem i ett Sacoförbund under studietiden har du också möjlighet att bli medlem i Sacos a-kassa, AEA, om du arbetar i viss omfattning. Då kan du få ersättning om du blir arbetslös.

Välj ett Sacoförbund som är expert på din utbildning

Sacos förbund är experter på sina medlemmars utbildningar och jobb, eftersom  de de ständigt arbetar med att stötta sin medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Och visst vill du väl att de som förträder dig är bäst på just din utbildning?

Medlemsförmåner för studenter

Sacos förbund har också olika typer av erbjudanden för dig som är studerande. Du kan via ditt medlemskap få erbjudanden om bland annat billigare försäkringar, lån, el, utbildningar och prenumerationer på tidningar som är relevanta för ditt yrkesområde. En del förbund har också stipendiefonder som årligen delar ut stipendier till studerandemedlemmar. Kom ihåg att det är olika villkor som gäller i olika förbund. Medlemsavgiften kan också variera mellan förbunden. Samma sak gäller för försäkringsvillkor och stipendier. Du får dock alltid professionell karriärvägledning, hjälp vid löneförhandlingen samt prenumeration på ditt förbunds medlemstidning.

 

Studenthälsan - om du blir sjuk

Studenthälsan ska bland annat arbeta förebyggande och främja studenternas fysiska och psykiska hälsa. Där finns även tillgång till kurator och psykolog. De flesta universitet och högskolor har en länk till studenthälsan på sin webbplats.