Arkitektyrken

Det finns fyra olika sorters arkitekter: (byggnads)- Arkitekt, Inredningsarkitekt, Landskapsarkitekt och Planeringsarkitekt

Vill du vara med att bygga våra framtida hus, inredningar, offentliga platser och städer? Då passar arkitektyrket utmärkt för dig! Du kan välja mellan tio utbildningar runt om i Sverige för att plugga till (byggnads)arkitekt, inredningsarkitekt, planeringsarkitekt eller landskapsarkitekt.

Arkitektens uppgift är att, utifrån tekniska, ekonomiska, funktionella, estetiska, sociala och ekologiska förutsättningar, skapa fungerande och tilltalande lösningar för samhället och stadsdelar i stort. Detta innefattar miljöer i städer och i naturlandskapet samt byggnader och dess inredningar. En arkitekt ritar och beskriver miljöer av olika slag, allt från rum och byggnader till landskap och städer.

Att arbeta som arkitekt innebär att kunna sammanväga en rad olika behov och krav och omsätta dessa till ett gestaltat förslag. I arbetet ingår att vara spindeln i nätet under hela projekttiden. Därför behöver en arkitekt vara bra på att kommunicera både muntligt, i skrift och med olika sorters bilder.

Läs om respektive arkitektyrke under Arkitekt, Inredningsarkitekt, Landskapsarkitekt och Planeringsarkitekt

Sveriges arkitekter är Sacos expert på arkitektyrken

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Sveriges Arkitekter

www.arkitekt.se