Designer

Design används för utveckling av varor, tjänster, processer, budskap och miljöer. En designer arbetar utifrån en kombinerat affärsmässig och konstnärlig grund med form, funktion och varumärke genom att skissa på och utforma hur en produkt eller tjänst ska se ut, låta och fungera. 

Kort om designer


Designer är ett samlingsnamn för många olika typer av yrken där talang för estetik och kreativitet är en gemensam nämnare. De vanligaste grenarna är industridesign, interaktionsdesign, grafisk design, modedesign, möbeldesign, produktdesign, textildesign och webbdesign. Som designer utformar du hur en produkt eller tjänst ska se ut, låta och fungera. Arbetsgivarna kan vara allt från reklambyråer, IT-konsulter och modeföretag till företag verksamma inom elektronik, fordon och verkstad.

Utbildningstiden varierar beroende på vilken inriktning du väljer och på många skolor sker intagningen med hjälp av antagningsprov där din lämplighet testas. Andra har en mer traditionell antagning eller en kombination av allmän behörighet och antagningsprov.

 

JobbetVilken lön har designers?

Vilken typ av designer du är samt var du arbetar påverkar din lön.

I de kommunikativa och konstnärliga designyrken varierar lönenivån beroende på tjänstens svårighetsgrad och den enskildes kompetens och erfarenhet. Löneutvecklingen skiljer sig också mellan olika arbetsmarknadssektorer, det vill säga om du är anställd inom offentlig eller privat sektor.

Finns det jobb för designers?

Arbetsmarknaden för de konstnärliga designyrkena och de kommunikationsrelaterade är i hård konkurrens.

De ingenjörsrelaterade designyrkenas arbetsmarknad är ljusare. Där är det balans på arbetsmarknaden, vilket betyder att det finns ungefär lika många jobba som utbildade.

Vad jobbar designers med?

Gemensamt för alla designers är att de följer en process där arbetet börjar med kartläggning av mål och förutsättningar för designprojektet, varefter man under hela projektets gång förkastar eller förädlar olika skisser och prototyper. En designprocess kännetecknas även av att målet är formulerat utifrån ett behov, snarare än en specifik lösning. 

Allt viktigare blir medvetenheten om hur en produkt eller tjänst är en bärare av företagets identitet. Därför måste alla designers kunna kommunicera med och ha intresse för, både marknad och teknik.

En designer kan vara specialiserad på ett visst material, en viss slutprodukt eller en viss tillverkningsprocess men kan också jobba med målsättningen att skapa koncept där inget slutresultat är likt det andra. Idag finns en mängd olika uppdelningar av yrket i olika branscher och titlar, men allt fler arbetar tvärdisciplinärt. De tydligaste branschuppdelningarna är: industridesign, interaktionsdesign, grafisk design, modedesign, möbeldesign, produktdesign, textildesign och webbdesign.

Industridesigner

En industridesigner är oftast en del i produktutvecklingsteamet och samverkar med andra kompetenser och arbetar med att utveckla nya produkter eller tjänster.

Man kan antingen arbeta som anställd eller som inhyrd konsult.

Interaktionsdesigner

En interaktionsdesigner är oftast en del i produktutvecklingsteamet och samverkar med andra kompetenser och arbetar med att utveckla hur en ny produkt eller tjänst ska fungera.

Fokus ligger på interaktionen mellan människan och hela produkten eller tjänsten. Det kan vara allt från hur en webbplats blir klickvänlig till hur en bildörr ska låta när den slår igen för att människan ska uppfatta att den gått i lås.

Man kan antingen arbeta som anställd eller som inhyrd konsult.

Grafisk designer

En grafisk designer arbetar antingen som egenföretagare eller i team på en design- eller reklambyrå med att utveckla visuella identiteter bestående av till exempel logotyper, webbplatser och bildspråk för företag eller förpackningar till produkter och tjänster.

Modedesigner

En modedesigner arbetar med att designa kläder som han/hon sedan själv marknadsför och säljer.

Man kan också arbeta inhouse på ett modeföretags designavdelning. En modedesigner som jobbar i eget företag ägnar ofta mycket tid åt att hitta underleverantörer, distributörer och återförsäljare.

Möbeldesigner

En möbeldesigner formger möbler som han/hon sedan själv marknadsför och säljer. Alternativt arbetar designern som konsult med uppdrag av någon av de större möbeltillverkarna.

Produktdesigner

En produktdesigner designar produkter som till exempel kastruller, solglasögon, eller inredningsartiklar som han/hon sedan själv marknadsför och säljer. Alternativt arbetar designern som konsult med uppdrag av någon av de större produkttillverkarna. De flesta som kallar sig produktdesigner ser sig som entreprenörer som driver sina egna företag.

Webbdesigner

En webbdesigner arbetar antingen som egenföretagare eller i team på ett IT-konsultföretag, en design- eller reklambyrå med att utveckla webbplatser och intranet för företag.

Både den analytiska förmågan och visualiseringsförmågan som man utvecklar som designer kan även användas i andra sammanhang, exempelvis inom designforskning eller undervisning.

Utbildning


För de akademiska utbildningarna: 3 år (180 hp) till kandidatexamen. De flesta utbildningarna ger möjligheten att fortsätta ytterligare 2 år (120 hp) till en masterutbildning.

Inriktningar & vidareutbildning

Exempel på inriktningar:

  • Avancerad produktdesign – spänner över hela produktområdet
  • Bokdesigner – bokomslag, inlagesättning, typografering.
  • Corporate identity designer -– logotyper, grafiska manualer
  • Design Manager – Chefsposition som ansvarar för den strategiska nyttan med företagets design (en design manager behöver inte alltid vara designutbildad utan kan vara tex ekonom)
  • Fordonsdesign – bilar, lastbilar, bussar etc
  • Herrmode – modedesign för män
  • Konfektyr – kläder som säljs i affärer
  • Typsnittsdesigner – bokstavsformer, teknisk typsnitt produktion.

Här kan du studera

Man kan skilja på de utbildningar som vilar på konstnärlig grund där intagningen sker med hjälp av antagningsprover och de utbildningar som har en traditionell antagning. I vissa fall tillämpas en kombinationsantagning.

Gå in på www.studera.nu och lista på designutbildningar eller titta på Svensk Forms lista över designutbildningar, de listar även en del utländska utbildningar.

Exempel på skolor där utbildningen vilar på konstnärlig grund och intagningen sker med hjälp av allmänbehörighet och intagningsprover:

Det finns också ett magisterprogram i design management på Linnéuniversitetet samt i digital design på Högskolan Kristianstad.

Behörighet

Vilken behörighet som behövs beror på vilken typ av designer du vill utbilda dig till och vilken skola du väljer. De mer konstnärliga designerutbildningarna kräver ofta antagningsprov.

Se information om behörighet på Studera.nu. Kolla med respektive högskola/universitet då variationer kan förekomma!

Andra utbildningsvägar

Förutom högskolan finns det flera alternativa vägar för att bli designer, t.ex. YrkeshögskolanFolkhögskola eller olika privata utbildningar. Det kan också vara möjligt att lära sig designyrket genom praktik på en designbyrå. Några exempel på välkända svenska privatskolor är Berghs School of CommunicationForsbergs och Hyper Island.

Utlandsstudier

Möjligheterna för utlandsstudier ser olika ut beroende på vilken typ av designer du vill utbilda dig till.

Är du intresserad av industri- eller produktdesigner och kanske väljer att läsa en ingenjörsutbildning finns det ofta möjligheter till utbyte inom ditt program. För mer information om det, se respektive högskolas programsida.

Om du är intresserad av grafisk design, mode eller möbler finns det många designskolor runt om i världen som har gott rykte. Vanligtvis är en examen från en sådan skola jämförbart med en svensk utbildning. Bäst är dock att höra med ditt förbund angående aktuell utbildning.


Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Sveriges Ingenjörer

www.sverigesingenjorer.se

Sveriges Arkitekter

www.arkitekt.se