Företagare/Entreprenör

Många som har läst på högskolan startar ett eget företag någon gång under sin karriär. Vissa börjar direkt efter examen, eller kanske till och med redan samtidigt som de pluggar. Andra väntar med sitt företagande tills de har lite mer erfarenhet och användbara kontakter. Du kan också ha ett företag vid sidan av en vanlig anställning om du inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet.

Senast uppdaterad: Onsdag 6 okt 2021

Kort om att vara företagare


Jobbet

Du kan sälja varor i ditt företag eller så kan du sälja tjänster eller helt enkelt din kunskap i ett konsultföretag. Fördelen med ett sådant företag är att du inte behöver investera i lager, maskiner eller annat. Dessutom kan du oftast sköta jobbet hemifrån med hjälp av din dator och telefon.

Varför starta eget?

Det finns många olika skäl att starta eget. Du kanske har en smart idé, en ny lösning på ett problem eller en kompetens eller tjänst som du tror att du kan tjäna pengar på.

Många företagare tycker att en av de stora fördelarna med att vara egen företagare är att de själva bestämmer över sin tid och sina uppdrag och att de kan jobba på det sätt som de själva tycker passar dem bäst.

Inom vissa yrken är eget företag ett vanligt sätt att jobba på. Några sådana exempel är veterinär, tandläkare och arkitekt.

Är det krångligt att starta företag?

Det är viktigt att du förbereder dig innan du startar ditt företag. Det är vanligt att starta som enmansföretag och att vänta med att anställa tills det börjar gå bra. Du kan starta ett företag tillsammans med andra - eftersom vi är bra på olika saker och kan då komplettera varandra. Själva proceduren för att starta företag är ganska enkel och mycket kan ordnas via nätet.

Vad ska jag tänka på?

Ta ut din examen. Den är oftast en fördel både för dig som företagare och om du senare vill bli anställd istället.

Ta reda på vad som gäller för sjukdom, arbetslöshet och annat som kan inträffa, så att du slipper obehagliga överraskningar. Företagande innebär alltid en risk. Du måste helt enkelt våga pröva.

Du kan få mycket stöd och information från högskolan, myndigheter, föreningar, företag och dina egna kontakter. Använd dig av det. Du kan också vända dig till ett Sacoförbund, se under respektive yrke.

Ha tålamod - det är vanligt att det tar ett år eller två innan företaget är igång helt och kanske ännu längre tid innan du börjar tjäna pengar.

Om du gör något du brinner för och tror på är det värt att ägna mycket tid i ett eget företag.

Starta företag för att du själv vill. En arbetsgivare får inte kräva att du ska skaffa F-skattsedel (bli registrerad företagare) för att slippa anställa.

Utbildning


 

Har du nytta av en högskoleutbildning om du vill starta eget företag?

Ja, verkligen! Under din högskoleutbildning får du lära dig mycket som du har nytta av i ett eget företag. Det finns flera kurser i företagande och entreprenörskap på universitet och högskolor. Ta reda på vad de olika kurserna innehåller. De kan se väldigt olika ut på olika högskolor och kan vara mer eller mindre inriktade på praktiskt entreprenörskap. De flesta högskolor har så kallade inkubatorer eller företagskontor där studenter och nyexade får hjälp med sina företagsidéer.

Här kommer lite tips

Starta eget företag

Sacos experter på det här yrket

Vilket Sacoförbund som är mest lämpat att hjälpa dig med dina frågor beror på vilken utbildning du har och inom vilket område du vill ha egen verksamhet.