Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Studenternas önskelista till jultomten

Hej kära tomten,

Vi har varit snälla i år. Vi tar lån för att betala mat och hyra under våra studier. Våra studier som vi investerar flera år i för att få yrken inom en rad samhällsbärande områden. Vi studerar vård, utbildning, teknik, miljö och kultur. Vi kommer att driva landet framåt under väldigt många år framöver.

Det vi önskar är att ha möjligheter att må bra under studietiden. Vi önskar förutsättningar för att vara frisk, men också möjlighet att rehabiliteras tillbaka till full studietakt om det värsta inträffar. Det är inte mycket vi begär, kära tomten, men vi sammanfattar det vi vill ha i några korta punkter till dig:

Förkortad karenstid för studenter vid sjukdom
Idag behöver vi vara sjuka i 30 dagar innan vi kan bli sjukskrivna. Det är dessutom väldigt svårt att hitta rätt information om hur det går till och det är väldigt lätt att skickas mellan CSN och Försäkringskassan. Vi önskar oss en förkortning av denna tid till 14 dagar, kära tomten.

Utökad möjlighet att studera på deltid
Idag kan vi vara sjukskrivna på 50% om vi har lång och väldokumenterad sjukdom. Vi vill både kunna sjukskriva oss på deltid när vi faller in i sjukdom, men också när vi varit sjuka och börjar arbeta oss tillbaka. Idag behöver vi gå från 0 till 100. Studier på 100% motsvarar en full sysselsättning och vi önskar oss därför möjlighet att vara sjukskriven i fler steg; 75%, 50%, 25%.

Ett tydligt och konkret rehabiliteringsansvar för svenska lärosäten
Det ansvar som våra lärosäten idag tar sker genom studenthälsovården. Den ska enligt lag vara framförallt förebyggande och den ser mycket olika ut över landet. Studenter som blir sjuka lämnas att famla mellan CSN och Försäkringskassan och har ingen självklar kontakt som kan bistå på högskolan, trots att det är av sin sysselsättning på högskolan som studenten blivit sjuk.

Vi tycker att det här är förkastligt, kära tomten. Vi hoppas att du kan bidra till att göra lärosätenas ledningar villiga att ta ansvar för sina studenter.

Publicerad: 2019-12-18

Senast uppdaterad: 2019-12-18

Dela sidan