Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Studentrådet om sommarkurser

Idag i Dagens Nyheter förklarar Saco studentråds ordförande varför studenter vill läsa sommarkurser. Nedan följer ett antal utdrag ur texten samt en länk till originalartikeln.

Programmering, kriminologi och ledarskap brukar lockar flest studenter under sommaren. Snart öppnar ansökan till kurserna som lockar både skoltrötta och kunskapstörstande studenter.

– Sommarkurser kan vara ett bra sätt att hitta motivationen igen om man tappat studieglädjen, säger Albert Ohlin, ordförande för Saco studentråd.

Många heltidsstudenter väljer även att läsa sommarkurser för att bredda eller spetsa sin utbildning, enligt Albert Ohlin, ordförande på den fackliga studentorganisationen Saco studentråd.

– En statsvetare kanske vill läsa en kurs i juridik, eller en läkare en kurs i programmering. De populäraste kurserna brukar vara just i programmering, språk och projektledning.

Varför väljer man att bredda eller specialisera sig just under sommaren?

– Sommarkurserna ger en möjlighet att komplettera med något som inte täcks av ens utbildning. Till exempel om man läser humaniora och vill kombinera det med programmeringskunskap, som kanske inte faller naturligt inom ramen för programmet, säger Albert Ohlin.

Det finns dock många olika anledningar till varför så många väljer att läsa sommarkurser. Där spelar även ekonomiska faktorer spelar in, framför allt möjligheten till studiemedel även under sommaren.

– Om arbetsmarknaden är tuff och man inte hittar ett relevant sommarjobb så kanske man väljer att läsa en sommarkurs för att nischa sig och kombinera nytta med nöje, säger Albert Ohlin.

Artikeln publicerades på Dagens Nyheters hemsida 1 februari 2023.

Publicerad: 2023-02-01

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Ämne:
Arbetsmarknad,
Studieval,
Utbildning
Dela artikeln