Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Det ska du tänka på innan du väljer utbildning.

Det finns många frågor att ställa sig inför sitt stundande val av studier. Men det hela grundar sig i en och samma – vad ska jag plugga? Mimmi Rönnqvist, ordförande i Saco studentråd, reder ut viktiga faktorer att ta ställning till.

Vilken utbildning ska jag söka?

– Det är bara du som kan svara på den frågan. Men det finns några frågor du kan ställa dig för att göra ett väl avvägt val.

Vilka alternativ finns det att välja mellan?

– Det du ville bli när du var liten kanske inte längre är din högsta dröm. Därför ska du börja med att söka information om olika yrken. Våga surfa in på yrken som du kanske aldrig tidigare hört talas om! Har du någon gång stött på en oceanograf, en dramapedagog eller en IT-arkivarie? Det finns otroligt många yrken som vi sällan stöter på men som är fullt möjligt att utbilda sig till.

Var vill jag vara om tio år?

– Fundera över faktorer som lön och löneutveckling, var i landet du vill bo och vilka arbetstider du vill ha i framtiden. Vill du jobba på ett kontor eller vill du ha ett mer fritt arbete? Vill du jobba i nära kontakt med människor eller tycker du kanske med om att arbeta med siffror? Du kan till stor del styra mot dina egna önskemål genom att välja rätt utbildning för just dig.

Hur vill jag studera?

– Det finns en uppsjö av olika utbildningar och alla utbildningar har olika upplägg. Det finns universitetsutbildningar som är teoretiska och kräver mycket läsande och skrivande, men även universitetsutbildningar som har inslag av praktik och verksamhetsförlagd utbildning.

– En universitetsutbildning är oftast mellan 3-5 år lång. Yrkeshögskoleutbildningar kräver också en del teoretiska kunskaper men har i regel en betydligt starkare kontakt med arbetslivet. Dessa utbildningar är ca 1-3 år lång varav ungefär en tredjedel av utbildningen är praktisk.

Mimmi Rönnqvists bästa tips:

– Ta reda på om utbildningen leder till ett jobb, hur lönerna och löneutvecklingen ser ut inom yrket och om utbildningen finns där du bor eller om du behöver flytta. Fundera över hur länge du vill studera och vad du vill få ut av din studietid. YH-utbildningar är kortare men erbjuder väldigt sällan det traditionella studentlivet. Och sist men inte minst: Sök information själv och låt inte familj och vänner styra vad du väljer för utbildning. Våga gå din egen väg men se till att du har all information innan du väljer!

 

Artikel publicerad i Metro 19 mars 2019.

Publicerad: 2019-03-18

Senast uppdaterad: 2019-10-10

Dela sidan