Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Saco studentråds studieresa till Köpenhamn

Den 14 mars åkte Saco studentråds styrelse på studieresa till Köpenhamn. I den här rapporten redovisar styrelsen sina lärdomar, erfarenheter och slutsatser som är till nytta för Sacofederationen.

Måndagen den 14 mars 2022 genomförde Saco studentråd en resa till Köpenhamn i syfte att lära sig mer om nordisk samverkan, Öresundsregionen och knyta kontakter. Helgen innan studieresan, 12–13 mars, genomfördes ett styrelsemöte i Lund med syfte att prova att ha studentrådets styrelsemöten utanför Stockholm.

I Köpenhamn besöktes tre olika organisationer med relation till Saco studentråds arbete: Nordiska ministerrådet, Danska Studerendes Faellesråd och Svenska ambassaden i Köpenhamn. Mötet med Akademikerne, Saco:s systerorganisation, ställdes in med kort varsel. Under dagen deltog sex av Saco studentråds sju styrelseledamöter. På styrelsemötet i Lund deltog samtliga ledamöter, varav en digitalt.

Från besöket tar Saco studentråd med sig både ökad kunskap om det danska socialförsäkrings- och studiesystemet för studerande samt ökad kunskap om nordiskt samarbete. Besöket bedöms kunna ha en betydande inverkan på både Saco studentråds kommunikation och påverkansarbete.

Saco studentråd gör följande rekommendationer till kommande styrelser:

  • att i framtiden genomföra 1–2 styrelsemöten på lärosätesorter utanför Stockholm,
  • att upprätthålla goda kontakter med övriga fackliga organisationer i Norden samt arbeta för att skapa gemensamma nordiska påverkansforum,
  • att bevaka utvecklingen av den dansk-svenska samverkan och eftersträva att agera för ökad samverkan i Öresundsregionen,
  • att bevaka det danska studiemedelssystemet och trygghetsförsäkringar för studenter och ta med det i samtal med makthavare och beslutsfattare i Sverige.

 

Publicerad: 2022-04-19

Senast uppdaterad: 2022-04-19

Dela sidan