Deltidsfällan slår hårdast mot privatanställda

Jobbar du deltid? Det kan få stora konsekvenser för din framtida pension. En privatanställd tjänsteman som går ner i tid med 25 procent kan gå miste om två tredjedelar av tjänstepensionen, visar en ny rapport från Saco som i dag släpper filmen ”Deltidsfällan” för att sätta fokus på pensionsfrågan.

Publicerad: Torsdag 18 dec 2014

Senast uppdaterad: Torsdag 18 dec 2014

Nyckelord:
Socialförsäkringar

Nästan hälften av alla kvinnor med barn i åldern 3-5 år arbetar deltid, enligt Statistiska Centralbyrån. Deltidsarbetet fortsätter långt efter det att barnen lämnat förskolan och en tredjedel av mammorna jobbar deltid efter det att barnen fyllt elva år. Det kan få stora konsekvenser på den framtida pensionen, visar Sacos genomgång av de största kollektivavtalen på arbetsmarknaden.

Hårdast slår deltidsarbetet mot tjänstemän i privat sektor. En privatanställd tjänsteman med en månadslön på 45 000 kronor som går ner i tid med 25 procent går miste om två tredjedelar av tjänstepensionen.

- Deltidsarbetet är förrädiskt eftersom det ofta får mycket större effekter på pensionen än vad som syns i lönekuvertet, säger Ossian Wennström, pensionsexpert på Saco och författare till rapporten ”Föräldraledigheten och den framtida pensionen”.

Saco lanserar även en film för att informera landets arbetstagare om de negativa effekter som deltidsarbetet kan få på pensionen. Filmen heter ”Deltidsfällan” och kommer spridas på Facebook och Twitter under julhelgen.

- Budskapet i filmen är angeläget. Det är viktigt att ha koll på villkoren i kollektivavtalet. Inte minst för att slippa negativa överraskningar den dagen du går i pension, säger Jenny Rydstedt, kommunikatör på Saco och ansvarig för filmsatsningen.

Vill du veta mer om hur deltidsarbetet påverkar pensionen och vad som gäller för anställda i olika sektorer? Läs Sacos guide för föräldralediga och se filmen Deltidsfällan.

Frågor:
Ossian Wennström, pensionsexpert och rapportförfattare: 0709-45 00 23
Jenny Rydstedt, kommunikatör: 08-613 48 88
Thomas Jartsell, pressekreterare: 0709-18 64 31