Saco arrangerar Sveriges största utbildningsmässa

Nästa år tar 100 000 gymnasieelever studenten. På Saco Studentmässor som inleds i Stockholm på torsdag får de lära sig mer om framtidens valmöjligheter och träffa universitet och högskolor från hela världen.

Publicerad: Onsdag 16 nov 2016

Senast uppdaterad: Onsdag 16 nov 2016

Nyckelord:
Studieval

Den 17-18 november hålls mässan i Stockholm och nästa torsdag kommer den till Malmö. På plats i båda städerna finns universitet och högskolor, folkhögskolor, yrkeshögskolan, myndigheter, arbetsgivare samt studie- och yrkesvägledare.

– Saco vill inspirera till högskolestudier och hjälpa ungdomar att göra ett medvetet och genomtänkt studieval. Det gäller att välja utbildning med både hjärta och hjärna, säger Sandra Wahlgren, projektledare för Saco Studentmässor och fortsätter:

– Du ska givetvis läsa något som du är intresserad av, men det är lika viktigt att vara medveten om villkor som lön, arbetsmiljö och läge på arbetsmarknaden. På så sätt kan du undvika obehagliga överraskningar när ska ut i arbetslivet.

Under mässorna anordnas också ett stort antal miniseminarier, i Stockholm ett hundratal varje dag, som handlar om allt från specifika yrken och utbildningar till utlandsstudier och inspiration om hur man kan strukturera sitt studieval. Hela programmet finns här.

Sandra Wahlgrens tips till dig som ska välja eftergymnasial utbildning:

  • Ta kontroll över din framtid och välj medvetet.
  • Gör en lista med vad som är viktigt för dig, vad du tycker är roligt och är bra på. Gör några tester och prata med personer i din närhet, vad tror de att du skulle passa som?
  • Ta reda på så mycket som möjligt om de utbildningar och yrken du är intresserad av, vilka fördelar och nackdelar finns hos de olika alternativen?
  • Resonera med dig själv och med andra. Välj sedan det alternativ som känns bäst.

Fakta:
Saco anordnar varje år
Saco Studentmässor, Sveriges största mötesplats för eftergymnasial utbildning med cirka 30 000 besökare per år. 2016 äger mässorna rum den 17-18 november i Stockholm och den 24 november i Malmö.          

Kontakt:
Sandra Wahlgren, projektledare Saco Studentmässor: 070-733 71 88
Thomas Jartsell, pressansvarig Saco: 070-918 64 31