Stor majoritet av alliansens väljare är för höjt tak i a-kassan

66 procent av allianssympatisörerna vill se en höjning av inkomsttaket i a-kassan och bland moderatsympatisörerna vill ännu fler, 67 procent ha en höjning.

Publicerad: Onsdag 3 jul 2013

Nyckelord:
Arbetsmarknad,
Socialförsäkringar

Det visar en undersökning som LO, TCO och Saco låtit Novus genomföra bland allmänheten om inställningen till nivån i ersättningen från A-kassan.

Idag är taket för att få 80 procent av lönen vid arbetslöshet 18 700 kronor i månaden. Mer än 90 procent av de som jobbar heltid tjänar mer än inkomsttaket i arbetslöshetsförsäkringen. Taket har inte höjts på över tio år och ersättningen har urholkats i takt med att lönerna höjts.

Undersökningen visar att över 66 procent av allianssympatisörerna vill se en höjning av inkomsttaket och bland de 208 moderatsympatisörer som svarat vill fler, 67 procent ha en höjning. Bland sympatisörerna till den rödgröna oppositionen vill 86 procent ha en höjning.

- Regeringen måste se till att en höjning av taket i a-kassan finns med i höstens budget, säger de tre centralorganisationernas ordföranden, Göran Arrius Saco, Eva Nordmark TCO och Karl-Petter Thorwaldsson LO. En bra försäkring vid arbetslöshet är en självklar del i den svenska välfärdsmodellen, en modell som alla hyllar. Vår undersökning visar att en bred majoritet av allmänheten, också allianssympatisörer, nu vill se en höjning.

Undersökningen är genomförd 12-14 juni 2013 där 1062 personer 18-65 år besvarat frågan:

Arbetslöshetsförsäkringen är tänkt att ge 80% av inkomsten för den som förlorat jobbet. Nu ligger försäkringen på samma nivå som 2001 och som mest kan man få ut knappt 15 000 före skatt. Nio av tio som jobbar heltid tjänar mer än så. Politikerna diskuterar om en höjning är bra eller inte. Vad tycker du?

Ersättningen när man är arbetslös bör:
Höjas så att alla som jobbar får ut 80 % vid arbetslöshet:
Alla: 39 % Allianssympatisörer: 28 % Rödgröna sympatisörer: 45 %

Höjas så att majoriteten får ut 80 % vid arbetslöshet:
Alla: 37 % Allianssympatisörer: 38 % Rödgröna sympatisörer: 41 %

Vara som idag:
Alla: 15 % Allianssympatisörer: 27 % Rödgröna sympatisörer: 8 %

Sänkas:
Alla: 2 % Allianssympatisörer: 2 % Rödgröna sympatisörer: 0

Tas bort helt:
Alla: 1 % Allianssympatisörer: 1 % Rödgröna sympatisörer: 1 %

Vet ej:
Alla: 6 % Allianssympatisörer: 4 % Rödgröna sympatisörer: 4 %