Fråga Sacos experter!
Har du en fråga om högskoleyrken och hittar inte svaret i vår information? Sacoförbunden är experter på högskoleyrken och hjälper dig gärna.
Saco sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Sacos tjänster godkänner du detta.
Box 2206
103 15 Stockholm
Org.nr 802000-0850
Lilla Nygatan 14
Stockholm
Box 2206
103 15 Stockholm
Org.nr 802000-0850
Lilla Nygatan 14
Stockholm
Anser du också att utbildning ska löna sig?
Bli medlem idag!Här får du som vill plugga vidare efter gymnasiet information, inspiration och tips på vad som är viktigt att tänka på när du väljer gymnasieprogram. Saco och förbunden, som representerar de flesta akademiska yrken (yrken som kräver högskoleutbildning) har både kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av till dig.
Om du har ett drömyrke kan gymnasievalet vara ett första steget på vägen dit.
Om du inte har det behöver du fundera på vad du vill och inte vill för att ändå ha ett mål att jobba mot. Så att valen du gör stämmer överens med dina intressen och talanger.
Här hjälper vi dig med inspiration och goda råd.
En examen från ett högskoleförberedande program ger alltid grundläggande högskolebehörighet, dvs. behörighet till olika universitets- och högskoleutbildningar.
Men flera högskoleutbildningar kräver också särskild behörighet vilket innebär att du måste ha betyg i vissa speciella ämnen/kurser. Du behöver därför undersöka vilken behörighet som gäller för att komma in på den högskoleutbildning du är intresserad av.
Observera att även yrkesprogram kan ge grundläggande behörighet om man väljer vissa kurser.
Mer om grundläggande behörighet och vad det innebär kan du läsa här
På Skolverkets webbplats Utbildningsinfo finns Behörighetsvisaren, där du kan se vilka högskoleutbildningar de olika högskoleförberedande programmen ger behörighet till.
Betyg i moderna språk på grundskolan ger fördelar när man söker till gymnaiset och kan sedan om du fortsätter läsa det i gymnasiet ge värdefulla meritpoäng vid ansökan till högskolan.
Om du behöver komplettera dina gymnasiebetyg så kan det ske via den kommunala vuxenutbildningen i din hemkommun. Det brukar gå bra om det gäller kurser du inte läst i ditt gymnasieprogram (behörighetskomplettering) Men om du vill läsa om en kurs för att försöka höja ditt betyg i en viss kurs måste du oftast läsa på egen hand och sedan vända dig till Vuxenutbildningen för att göra prövning för att få betyg.
Om man kompletterar sina betyg efter det att man gått ut gymnasiet blir man med det "nya betyget" placerad i särskild urvalsgrupp när man söker (grupp2).
Fakta kring gymnasievalet och programmen finns på Skolverkets webbplats www.utbildningsinfo.se
Bra översikt finns också i Tremedias Programväljaren