Hälsopedagog på GIH

"Vill du arbeta för att människor ska få en bättre hälsa, jobba med idrott och barn/ungdomar eller bli en grym tränare inom en specifik idrott är GIH skolan för dig."

Senast uppdaterad: Tisdag 17 feb 2015

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag vill arbeta med någonting som jag är intresserad av så kombinationen hälsa och människor passar perfekt för mig. Redan i trean på gymnasiet fick jag syn på den här utbildningen och bestämde mig på en gång att välja till kompletterande kurser så att jag kunde komma in utan att gå på komvux innan. Men jag tog ett år mellan gymnasiet och högskolan vilket jag kan rekommendera. Dels för att få arbetserfarenhet och för att ta en paus från studierna och bara göra det du vill.

Pluggar du i din hemort eller fick du flytta?

Jag är uppvuxen i Sorunda 6 mil söder om Stockholm men ser ändå Stockholm som min hemort. Fördelarna med att plugga i sin hemort är att man kan ta en paus från studerandet och få distans till studentlivet och fortfarande umgås mycket med vännerna man hade innan man började plugga. Sedan finns det ju mycket arbetsmöjligheter i Stockholm så det är lätt att få ett extrajobb här. Samtidigt skulle jag inte ha någonting emot om GIH hade legat i te.x. Umeå eller Lund för det hade varit otroligt roligt att bo i en studentstad men man kan ju inte välja högskola efter det.

Kan du berätta lite om din utbildning?

Jag studerar tredje och sista året till hälsopedagog vilket är ett tvärvetenskapligt ämne. Det betyder att vi både läser anatomi, fysiologi och biomekanik men också folkhälsa och ledarskap för att nämna några ämnen. Det som särskiljer oss från andra hälsopedagogutbildningar på högskolenivå är att vi har en stor andel praktiska idrottsämnen vilket är otroligt roligt men också lärorikt. Vi får en bred grund att stå på helt enkelt.

Är studierna svåra?

Det beror helt på vilken bakgrund du har. Har man läst naturvetenskapliga programmet har man stor fördel första året i t.ex. fysiologin och biomekaniken. Eftersom jag gick estetisk danslinje fick jag verkligen kämpa med biomekaniken samtidigt som jag har det mycket lättare i alla danskurser. Det som är svårt är oftast inte själva studierna utan att det är tidskrävande. På en "vanlig" högskola är den mesta undervisningen inte obligatorisk men eftersom vi har så mycket praktisk undervisning är vi nästan i skolan varje dag under lång tid.

Hur är studentlivet?

Studentlivet på GIH är bra för att vara en högskola i Stockholm. Förutom insparc och sittningar har vi idrottstävlingar var tredje fredag med efterföljande pub. Det fina med GIH är att det är en sådan liten högskola så man känner många och känner igen de flesta. Det blir väldigt familjärt.

Blev det som du hade tänkt?

Nu var det så länge sedan jag började så jag kommer knappt ihåg mina förväntningar innan jag började. Men jag stormtrivs så det har nog blivit över förväntan. Visst är det alltid saker som kan bli bättre men på det stora hela är det här en fantastisk utbildning för mig. Förra terminen var jag utbytesstudent i USA och även fast jag hade det helt underbart i Montana där jag var saknande jag ändå GIH och under sommarlovet längtade jag efter att börja skolan igen.

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Gå på magkänslan och välj det du tycker är mest intressant. Komma långt och tjäna mycket pengar kan man göra inom de flesta yrken med högskoleutbildning bara man är tillräckligt driven och har passion för det man gör. Så börja i rätt ända med ditt val! Vill du arbeta för att människor ska få en bättre hälsa, jobba med idrott och barn/ungdomar eller bli en grym tränare inom en specifik idrott är GIH skolan för dig. Du får mer teori bakom ditt intresse och GIH slår högt på arbetsmarknaden. Det har jag redan fått uppleva.