Konsult

"Intresset måste i grund och botten styra vad man läser. Men det är ändå viktigt att tänka lite strategiskt ."

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Redan på lågstadiet tyckte jag att de samhällsorienterade ämnena var mest intressanta. Samhällsvetarprogrammet innebar en stor valfrihet när det gällde att komponera ihop en utbildning inom samhällsvetenskap (endast en obligatorisk termin jämfört med tre vid pol mag-programmet). Det passade mig bra eftersom jag inte visste på förhand vad jag ville inrikta mig mot).

Var studierna svåra?

Svårighetsgraden varierade. Vissa kurser var busenkla, medan andra var mer kluriga.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Jag jobbar som konsult i ett privat företag där jag genomför utvärderingar, utredningar och analyser på uppdrag av främst offentliga verksamheter (EU, statliga myndigheter, regioner och kommuner). Berörda områden är exempelvis regional utveckling, företagande, arbetsmarknad och kompetensförsörjning, strukturfonder etc.

Blev det som du hade tänkt från början?

Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag tänkte från början eftersom allt gick så snabbt. Jag jobbar betydligt bredare än vad jag föreställt mig. Tempot är snabbare än vad jag trodde.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba med många olika frågor (vilket leder till en bred generalistkompetens). Jag har också förmånen att få jobba med oerhört trevliga och duktiga kollegor.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Att man stundtals måste jobba riktigt intensivt när deadlines duggar tätt.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Intresset måste i grund och botten styra vad man läser. Det är dock viktigt att tänka lite strategiskt (exempelvis när det gäller tillvalet av "fria" kurser). Ha en plan för vilka ämnen du ska läsa! Prata med studievägledare och kamrater som har läst olika kurser (eller personer som jobbat i några år efter studierna). Vissa kurser gör dig till en bra analytiker. Andra kurser kan ge dig specifika färdigheter