Retail Management, student

Arian studerar Retail Management vid Handelshögskolan i Stockholm, en utbildning som blandar det teoretiska med det praktiska i ekonomi.

Hur tänkte du när du valde högskoleutbildning?

Jag valde Handelshögskolan i Stockholm för att jag ville ha en utbildning som lägger grunden för nästan vilket jobb som helst. Retail Management var ett naturligt val av program eftersom jag var intresserad av mode och konsumentbeteende.

Pluggar du i din hemort eller fick du flytta?

Att jag pluggar i min hemort blev mer av en slump. Jag hade nog valt Handels oavsett om jag var uppväxt i Stockholm eller inte. Fördelen för mig var att jag hade möjlighet att bo hemma första tiden och få vara nära min familj.

Kan du berätta lite om din utbildning?

Retail Management är en utbildning som blandar det teoretiska med det praktiska i ekonomi. Jag tycker personligen mycket om att ”testa på” saker jag lär mig för att förstå hur man faktiskt får användning för dem. Genom utbildningen får man träffa många företag och tillsammans med dem komma på lösningar på verkliga utmaningar i näringslivet. Det är bland det bästa med programmet.

Är studierna svåra?

Studierna är utmanande och lärorika. Det bästa är att studenter hjälps åt och samarbetar mycket eftersom alla har olika bakgrund och styrkor. Vi kallar det ”sharing is caring”.

Hur är studentlivet?

Fantastiskt! Genom Studentkåren vid Handelshögskolan i Stockholm (SASSE) kan man engagera sig i hundratals projekt där man träffar kompisar och lär sig samarbeta i grupp. Genom SASSE har jag träffat vänner för livet och lärt mig saker jag aldrig hade kunnat bakom skolbänken

Blev det som du hade tänkt?

Det blev nog bättre än jag förväntade mig. Första dagen på Handels var bland de bästa dagarna i mitt liv. Jag trodde alla skulle ha kostym på sig och vara jätteseriösa men det visade sig att studenterna på skolan är snälla, ödmjuka och vill varandra väl. Jag märker verkligen att utbildningen har gett mig perspektiv på världen och samhället som jag aldrig hade listat ut annars. Jag är väldigt tacksam och stolt över att få vara en del av den gemenskapen vi har.

Hur hoppas/tror du att det blir när du är klar med studierna? Vad vill du helst jobba med och var?

Innan jag började på Handels var jag ganska säker på att jag ville starta ett modeföretag och att utbildningen skulle ge mig verktyg för att bli framgångsrik. Efter tre år på skolan har jag lärt mig om många nya branscher och karriärvägar som verkar intressanta. Numera brinner jag för att jobba på en plats där man kan bidra till att göra världen till ett bättre ställe att leva på. Handels öppnar många dörrar man inte visste fanns när man gick på gymnasiet.

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Läs på ordentligt om olika utbildningar men lita på magkänslan i slutändan. Kontakta skolorna och be om att få prata med en student som kan svara på de frågor som kanske inte går att läsa på skolans hemsida. Vi tycker alltid det är kul att vägleda en person och ger gärna råd. När du väl ska välja, skriv ner vad som är viktigt för dig just nu och försök att hitta en utbildning som passar in på de kriterierna.