Var och hur arbetar en hippolog

Hippologer förser hästbranschen med ny kunskap för ökad professionalitet och lönsamhet. För att bli hippolog krävs det talang samt ett brinnande hästintresse. Arbetet är ofta en livsstil.

De allra flesta hippologer arbetar i hästbranschen. De anställs av ridskolor, träningsstall, stuterier, hästkliniker och hästorganisationer. Hippologer arbetar också på försäkringsföretag, foderföretag, på naturbruks- och hästgymnasier samt för utbildnings- och kursföretag.

På hippologutbildningen får studenterna också ta del av den senaste forskningen om allt som rör hästar vilket gör att de kan använda såväl beprövad erfarenhet som ny vetenskap i sitt yrkesutövande.

Hipploger vet hur hästar ska hanteras för att må bra. De är också tränade på att värdera affärsplaner och driva företag i hästbranschen. Behovet är stort, eftersom mycket av den kunskap som fanns då hästen var ett bruksdjur har fallit i glömska och hästbranschen växer.

Vanliga titlar för hippologer är ridlärare (pedagod på ridskola), naturbrukslärare (pedagog på naturbruksskola), beridare (ryttare som utbildar hästar), ridskolechef och stallchef. Det finns ca 700 hipploger i Sverige.