Var och hur arbetar en tandläkare?

Tandläkaren utreder, förebygger och behandlar sjukdomar och skador i munhålan och det övriga käksystemet. Som tandläkare undersöker du patienterna, ställer diagnos, bestämmer vilken behandling som måste utföras och ansvarar för att behandlingen blir genomförd. Det kan vara allt från förebyggande åtgärder till omfattande operativa ingrepp.

Som tandläkare leder du arbetet i tandvårdsteamet och har ett nära samarbete med den övriga tandvårdspersonalen. Det är viktigt att du har en känsla för teamet och är bra på att samarbeta. Som tandläkare kan du välja att arbeta som anställd eller som egen företagare. Den vanligaste anställningen är inom folktandvården men du kan också anställas inom större privata bolag eller på mindre kliniker drivna av enskilda tandläkare. Som egen företagare driver du din egen praktik. Du kan också arbeta som lärare, forskare eller vidareutbilda dig till specialist.

I dag finns det cirka 8 800 tandläkare sysselsatta i den svenska tandvården, ungefär 1 100 av dessa har vidareutbildat sig till specialist.