Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Lönepremier för utbildning - utveckling under 2000-talet

Rapporten granskar lönepremien för högskoleutbildning perioden 2001–2020.  Högskolepremien har minskat och är lägre nu än den var i början av 2000-talet.

Framför allt är utvecklingen negativ inom privat och statlig sektor. Högskolepremien ökar något de senaste åren, men det är bara i kommunerna som det sker en successiv ökning av premien. Det innebär att det inte är någon generell återhämtning som sker. Och det är inte säkert att den återhämtning som ses för lönepremien fortsätter. Det betyder att det inte är någon generell återhämtning som skett, och det är oklart hur högskolepremien kommer utvecklas framöver. 

Resultaten i rapporten väcker många frågor och visar också att fallet i premien är särskilt stort för 5-åriga högskoleutbildningar och att skillnaden mellan olika långa högskoleutbildningar minskar över tid. Resultaten kan också diskuteras utifrån aktuella frågor om omställning och kompetensutveckling. Det är inte självklart att det bästa alternativet är att läsa en lång utbildning tidigt i livet. Kanske är det bättre att läsa en kortare högskoleutbildning, för att sedan återkomma till högskolan flera gånger under arbetslivet och fylla på med kunskap. 

 

Publicerad: 2022-06-30

Senast uppdaterad: 2022-06-30

Ämne:
Lön,
Utbildning
Dela sidan