Inflation, indexering och offentliga trygghetsförsäkringar
De offentliga trygghetsförsäkringarna är utformade så att den genomsnittliga ersättningsgraden sjunker över tid när ekonomin utvecklas under normala omständigheter. Det beror på att trygghetsförsäkringarnas inkomsttak är indexerade med prisutvecklingen. Eftersom inkomsterna normalt sett utvecklas snabbare än priserna, hamnar allt fler försäkrade över inkomsttaket i försäkringarna. Det innebär över tid att allt fler försäkrade får en allt mindre del av sin inkomst försäkrad av den offentliga försäkringen. Det är inte en utformning som allmänheten vill ha.
Under 2023 höjdes ersättningstaken för de värdesäkrade trygghetsförsäkringar kraftigt eftersom den höga inflationen har gjort att prisbasbeloppet har ökat kraftigt. Det har gjort att inkomsttaket för sjukpenningförsäkringen just nu ligger på den nivå som Saco anser är rimlig, och som innebär att 80 procent av de försäkrade får maximal inkomstrelaterad ersättning. Det är därför läge att införa inkomstindexering för att bevara detta förhållande bland de försäkrade över tid och komma ifrån den inbyggda urholkningen.
Sjukersättningsförsäkringen är värdesäkrad på en relativt låg nivå. För den grupp som ersättningen är avsedd är ersättningen mycket viktig, eftersom de saknar arbetsförmåga och därför är beroende av ersättningen, eftersom möjligheten att tjäna pengar själv är starkt begränsad. Den inbyggda urholkningen drabbar därför en redan svag grupp. Ersättningens följsamhet till inkomstutvecklingen i övriga samhället bör därför utredas.
Arbetslöshetsförsäkringen är inte indexerad över huvud taget. För den här inkomstbortfallsförsäkringen sker därför urholkningen i än högre takt, vilket sker trots att den finansieras med en avgift baserad på anställdas hela inkomst. Arbetsmarknadsavgiftens användning är lagstyrd och ska endast användas för de specifikt angivna ändamålen. Det faktum att den genererar stora överskott som används för andra icke angivna ändamål omvandlar avgiften till an skatt, vilket i förlängningen skadar försäkringens legitimitet.
En dold urholkning av de offentliga trygghetsförsäkringarna som förändrar strukturen på försäkringen i takt med att ekonomin växer är inte långsiktigt hållbar och kan påverka betalningsviljan och skada dess legitimitet. Nuvarande utformning innebär att försäkringarna utvecklas mot grundtrygghetsförsäkringar, snarare än att vara inkomstbortfallsförsäkringar som de är avsedda att vara.
Saco anser att:
- Sjukpenningförsäkringens inkomsttak ska inkomstindexeras
- Indexeringen av sjukersättningen behöver ses över
- Arbetslöshetsförsäkringens inkomsttak ska inkomstindexeras
- Kollektivavtalen ska komplettera de offentliga trygghetsförsäkringarna
Kontaktperson
Senast uppdaterad: 2023-11-28
- Ämne:
- Socialförsäkringar