Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Facken måste börja prioritera klimatomställning

För att fortsätta vara relevanta för unga och studenter är det nödvändigt att göra allvar av det fackliga klimatuppvaknandet. Vi manifesterar vårt stöd för klimatstrejken, skriver Saco:s studentorganisationer.

Vi är tiotusentals studentmedlemmar inom Sacoförbunden och tillsammans representerar vi framtidens akademiker. Vi är blivande arkitekter, ekonomer, farmaceuter, lärare, naturvetare, personalvetare, samhällsvetare, socionomer och forskare som nu samlas i ett gemensamt fackligt klimatupprop. Tillsammans kräver vi att våra fackförbund tar ledningen för en rättvis klimatomställning.

Greta Thunberg och Fridays for Futures uppmaning till fackförbunden att utlysa strejk har lett till ett fackligt klimatuppvaknande. Den internationella fackliga organisationen, ITUC, ställer sig, med sina 200 miljoner medlemmar, bakom klimatrörelsen och uppmanar arbetare världen över att strejka för klimatet. Även de svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har markerat allvaret i frågan och bjöd i slutet av augusti in representanter från Fridays for Future för att samtala om fackets hållning i klimatfrågan.

Vi instämmer i LO, TCO och Sacos beslut att inte utlysa politisk strejk den 27 september, men kräver att en rättvis klimatomställning nu och framöver prioriteras som facklig fråga.

Vi som skriver under är studentverksamma förtroendevalda inom Saco och vi menar att fackföreningsrörelsen själva behöver ta grepp i frågan och driva en facklig klimatpolitik. Fackförbundens förslag kan inte stanna vid pappersanvändning och lågenergilampor på arbetsplatser, heller inte avgränsas till individens konsumentval. Det finns inget utrymme för marginella klimatåtgärder. En större samhällsomställning behöver ske nu. Vi vill med detta upprop visa att det finns förankring bland unga och studenter för en progressiv facklig klimathållning. Vi agerar facklig blåslampa och uppmanar våra förbund att gå samman med klimat- och miljörörelsen och driva på för en rättvis och hållbar arbetsmarknad!

Fackföreningsrörelsen måste ta ett tydligt helhetsgrepp i frågan för att säkerställa en rättvis klimatomställning. Annars riskerar vi bli omsprungna och tvungna till en klimatomställning där våra medlemmars intressen och våra fackliga värden istället bortprioriteras. Vi kräver att facket använder sin roll i samhället för att driva på ytterligare för klimatomställning. Det innebär att vi som fackföreningsrörelse sätter press på arbetsgivare och företag att ta ett reellt klimatansvar genom att i förhandlingar och avtalsrörelser driva på för en rättvis och grön samhällsomställning. Det innebär även att vi tar en aktiv roll i sociala hållbarhetsfrågor vad gäller arbetstagares framtida rättigheter och trygghet.

Engagemanget finns men kanaliseras inte genom facken.

Medlemmar har hört av sig till fackförbunden och yrkesgrupper manar till aktion till exempel under hashtaggarna #nursesforfuture och #socialworkersforfuture. För att fortsätta vara relevanta för unga och studenter är det nödvändigt att göra allvar av det fackliga klimatuppvaknandet, visa styrkan i partsmodellen och använda fackliga verktyg för politisk påverkan i frågan. För ungefär ett år sedan skrev studenter med olika utbildningsinriktningar en debattartikel med krav på ett ekologiskt uppvaknande och klimatansvar av framtida arbetsgivare, utan reaktioner eller uppmärksammande från fackligt håll. Vi vill återigen betona vikten av att facket sätter agendan i frågan.

Fackförbunden behöver lära av varandra såväl nationellt som internationellt.

I Kanada har fackförbund drivit på för att införa så kallade gröna klausuler i kollektivavtalen, vilket inför stundande avtalsrörelse är en möjlig väg att gå även för svenska fackförbund. Den internationella organisationen för fackförbund för offentliganställda, PSI, har förordat en Green New Deal, en modell för omställning som både tar hänsyn till sociala orättvisor och klimatet. Det finns flera konstruktiva förslag. Helt klart är att den svenska fackföreningsrörelsen behöver se sig om efter progressiva lösningar och höja sina ambitioner.

Vi hoppas att unga och studenter inom hela fackföreningsrörelsen kan enas bakom klimatuppropet.

Då vi anser det viktigt att frågan inte bara begränsas till akademikers villkor och förutsättningar vill vi även engagera unga förtroendevalda och medlemmar inom LO och TCO i klimatuppropet. Vi vill att den fackliga klimatrörelsen ska vara bred och inkluderande oavsett yrke och bransch. Vi har alla olika förutsättningar för att påverka och olika förståelse för vad en rättvis klimatomställning innebär men vi förenas i att en omställning ska ske på våra villkor. Vår förhoppning är att tillsammans stärka och utveckla vår fackföreningsrörelse så att den även i fortsättningen kan stå upp för våra grundläggande och gemensamma fackliga värden.

Inför fredagens globala klimatstrejk går vi inte i arbetsstrejk, men vi manifesterar vårt stöd. Vi uppmanar förtroendevalda och medlemmar att efter tid och förmåga ansluta sig. Men framförallt kräver vi fackliga krafttag för klimatet.

Mimmi Rönnqvist, ordförande Saco studentråd
Viktoria Hellström, ledamot Akademikerförbundet SSR:s studentråd
Nicholas Pavasovic, ordförande Akademikerförbundet SSR:s studentråd
Rebecca Roth, ordförande Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening
Lovisa Wilhelmsson, ordförande Naturvetarnas studentråd
Asreen Rostami, ordförande SULF:s doktorandförening
Ella Rydmark, ordförande Sveriges Arkitekter Studenterna
Sara Joher, ordförande Sveriges farmaceuters studentsektion.

Debattartikel publicerad i Arbetsvärlden 26 september 2019.

Publicerad: 2019-09-26

Senast uppdaterad: 2019-11-04

Dela sidan