Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Studenters välmående och flexibel utbildning i fokus när Saco studentråd höll kongress

Fler CSN-veckor, ökad trygghet under studietiden samt ett ökat Sacoengagemang i klimatfrågan. Det var några av de saker som Saco studentråds kongress fattade beslut om att driva det kommande verksamhetsåret.

Studentsektioner representerande över 100 000 studenter från hela studentfederationen samlades på Stora Brännbo konferensanläggning i Sigtuna. Där beslutades det om Saco studentråds styrelses verksamhetsplan för det kommande året och förändringar i studentfederationens politiska program. Det var första kongressen på plats sedan december 2018.

– Den uppslutning och engagemang och de diskussioner som har först under helgen visar att Saco studentråd inte bara har klarat sig igenom pandemin, utan till och med kommit stärkta ur den, säger Albert Ohlin, omvald ordförande för Saco studentråd.

Genom tillägg i de politiska programmen tog Saco studentråd konkret ställning för rätt till återhämtning efter avslutad kurs och kommunala lärcentra. Kongressen diskuterade även ställningstaganden kring distansstudier. Under kommande verksamhetsår ska Saco studentråd ta nya politiska program, som ska sträcka sig de kommande tre åren och i det arbetet ska diskutioner kring distansstudier inkluderas.

– När undervisningen vid Sveriges lärosäten ställdes om från på plats till digitalt aktualiserades den här frågan. Det är viktigt att Saco studentråd nu i samråd med förbunden arbetar fram tydliga och hållbara ställningstaganden vad gäller distansstudier, säger Albert Ohlin.

Kongressen valde även nya förtroendevalda. Albert Ohlin från Akavia valdes om till ordförande. Till vice ordförande valdes Adam Kedert från Lärarnas riksförbund. Till ledamöter valdes Alva Söderbäck (SRAT), Stefan Haking (Akademikerförbundet SSR), Josefin Rasmusson (Sveriges psykologförbund), Colin Andersson (Naturvetarna), Love Chrisson (Naturvetarna), Titus Fridell (Lärarförbundet) och Sanna Nyholt (DIK). Till styrelsesuppleanter valdes Marcus Karlén (Akavia) och Hedar Abdullah (Sveriges Ingenjörer).

– Det känns kul och stort att få fortsatt förtroende att leda Sveriges största fackliga studentfederation. Saco studentråd är en viktig röst för tryggare studier och en bättre start på arbetslivet. Jag ser fram emot det kommande året och känner mig ärad att få leda en så levande studentfederation, säger Albert Ohlin.

För kontakt

Albert Ohlin, ordförande Saco studentråd
076-109 39 79
albert.ohlin@saco.se

 

Publicerad: 2022-05-16

Senast uppdaterad: 2022-05-16

Dela sidan