Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Fotograf

Fotografen arbetar med bildkomposition, ljus, teknik och bildbehandling. Förutom fotografering är en vanlig arbetsuppgift att efterbehandla bilderna i datorn och anpassa dem till olika typer av webbpublicering och tryck.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.
Yrkesfilm på arbetsformedlingen.se om hur det är att jobba som videoreporter

Kort om fotograf


En fotograf är en kommunikatör med kompetens inom bildkomposition, ljus, teknik och bildbehandling. Viktiga egenskaper för yrket är god syn och normalt färgseende. En vanlig arbetsuppgift vid sidan av fotograferandet är efterbehandling av bilder i datorn för anpassning till olika typer av webbpublicering och tryck. Inom yrket finns det många olika inriktningar att välja mellan, till exempel press, reklam, porträtt eller dokumentär. Andra områden är filmfoto, konstfoto och arbete som bildbehandlare.

Både Fotografprogrammet och Bildjournalistikprogrammet på högskolenivå är treårig och leder till en kandidatexamen. Inom yrkeshögskolan finns flera eftergymnasiala utbildningar och flera folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor erbjuder utbildningar i foto, film och video. Konkurrensen om jobben är dock stor och många är egenföretagare.

 

Jobbet



Bra att veta

Arbetstider

Fotografer kan ha varierande arbetstider under dygnets alla timmar, det är vanligt att jobba under kvällar och helger.

Förmågor

Förmågor som fotografer behöver ha eller utveckla:

  • Kreativ/Konstnärlig förmåga: att vara kreativ och tänka i nya banor
  • Kommunikativ förmåga: att kunna kommunicera eller berätta genom bilder
  • Serviceinriktad: vara lyhörd för uppdragsgivares behov och förmåga att skapa goda relationer
  • Tidshantering: planera och använda sin egen tid

Utrustning

  • B-körkort och tillgång till egen bil krävs ofta.
  • En del utrustning är tung och fotografen bör vara noga med att ha rätt väskor för att inte skada ryggen.
  • Frilansfotografen behöver ha en basutrustning, till exempel kamera, dator och en kalibrerad skärm som kan ställas in för olika ljusförhållanden.
  • Vätskorna som används vid framkallning kan innebära ökad risk för hudsjukdom.

Vad jobbar fotografer med?

Grunden i fotografens arbete handlar om bildkommunikation – hur man kommunicerar via bilder och når ut med ett budskap. Fotografen bör ha en förmåga att kunna berätta något med bilden, det är därför bra att vara kreativ och initiativrik. Många fotograferar människor i olika sammanhang och då är det viktigt att ha god social kompetens. Fotografen bör ha lätt för att få kontakt med människor, fånga deras uppmärksamhet och få dem att slappna av.

Fotografer arbetar främst med: 

● Bildkomposition
● Ljus
● Teknik
● Bildbehandling

Bildkomposition handlar om att se hur olika delar i en bild samspelar med varandra. Det kan innebära att skapa balans mellan olika punkter i bilden.

Kunskap om hur ljus fungerar och hur det på olika sätt fångas upp och gestaltas är fotografens viktigaste verktyg. Det handlar om att se hur ljus faller på föremålet/personen, vilken slags ljus det är och hur skuggorna ligger.Det är viktigt att veta vilken typ av blixt eller ljusaggregat som ska användas i olika situationer.

Teknisk kunskap om den kamerautrustning man väljer att använda är nödvändig. Teknisk skicklighet behövs för att kunna producera bilder snabbt och effektivt. Det är också en förutsättning för att kunna styra över bildresultatet 

Med hjälp av bildbehandlingsprogram i datorn redigerar fotografen bilden för olika ändamål, ofta i flera varianter. Bilden måste ha särskilda inställningar och värden för olika typer av tryck och webbpublicering, vilket kallas bildoptimering. En annan arbetsuppgift är att hantera ursprungsinformation och rättigheter i bildens datafil för att den ska kunna arkiveras och copyright-skyddas.

Inriktningar

Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken inriktning fotografen har. Gemensamt är att de flesta fotografer är egenföretagare. Arbetet handlar mycket om att knyta kontakter, skaffa uppdrag och sälja bilder. Fotografen behöver vara lyhörd och förstå hur beställaren av en bild tänker, vilka önskemål som finns – till exempel hur bild och text ska samspela. Det är också viktigt att ha kunskaper om fakturering, bokföring och marknadsföring.

Pressfotografer förmedlar nyheter med hjälp av bilder. De jobbar oftast tillsammans med en skrivande reporter, men kan även fotografera och skriva på egen hand. De kan vara anställda på en tidning eller ta enskilda uppdrag som frilansfotograf.

Reklamfotografer fotograferar bilder till annonser, broschyrer, affischer, kataloger eller för webben. Som reklamfotograf eller uppdragsfotograf kan man vara specialiserad på exempelvis mode eller mat. Arbetet sker oftast i en studio eller ateljé, för att fotografen ska kunna påverka ljus och miljö.

Skolfotografer jobbar på uppdrag åt företag med att fotografera barn på skolor och förskolor till klassfoton och porträtt. Ibland gör även porträttfotografer denna typ av uppdrag.

Porträttfotografer arbetar ofta i ateljé. Vanliga motiv är barn, konfirmander och brudpar. Vanligt är också att porträttfotografen följer med ett brudpar under en hel dag eller helg.

Dokumentärfotografer arbetar med egna projekt, till exempel att fotografera vilda djur. De marknadsför och säljer själva sina bilder. Många producerar egna fotoböcker eller utställningar.

Bildbehandlare är specialiserade på optimering, kalibrering och tryckteknik. Bildbehandlare inriktar sig främst på efterbearbetning av digitala bilder, en mer teknisk inriktning av fotografyrket. Fotografer och reklambyråer är bildbehandlarens kunder.

Filmfotografer arbetar med rörliga bilder. På TV kan filmfotografer arbeta i studio eller göra reportage, själva eller med en reporter. Det finns även filmfotografer som jobbar åt produktionsbolag som gör reklamfilmer, TV-program, dokumentärer eller informationsfilmer. Ett fåtal filmfotografer jobbar med spelfilm. Under en filminspelning samarbetar filmfotografen med regissören. Mycket av tiden läggs på att planera olika tagningar.

Konstfotografer arbetar ofta med egen produktion som resulterar i böcker eller utställningar. Inkomsten kommer från egen försäljning och därför är det viktigt att aktivt söka stipendier, bidrag eller sponsring.

En del fotografer går vidare till andra arbetsuppgifter och blir till exempel bildchef eller redigerare på en tidning. Många stillbildsfotografer övergår allt mer till video i olika former. Det är också vanligt att kombinera arbetsuppgifter, till exempel arbeta med både stillbild och rörlig bild eller med att både skriva och fotografera.

Finns det jobb för fotografer?

Det är mycket hård konkurrens om jobben enligt Arbetsförmedlingens Yrkeskompass.

Utbildning


På Mittuniversitetet i Sundsvall finns Bildjournalistikprogrammet. Akademin Valand på Göteborgs universitet har utbildningar inom film och konstnärligt fotografi. Stockholms Dramatiska Högskola har utbildningar inom film och TV.


Inom Yrkeshögskolan finns flera eftergymnasiala utbildningar inom området.

En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i foto, film, TV och video av olika slag och på olika nivåer.

Auktorisationsutbildning i digital bildleverans finns hos Svenska Fotografers Förbund. För att bli auktoriserad måste man vara medlem i förbundet.

Många fotografer och filmfotografer utbildar sig utomlands.

Erfarenhet som assistent till en fotograf kan vara en alternativ väg in i fotografyrket.

Källa och mer information

www.arbetsformedlingen.se (sök på Yrken A-Ö)

Mer information kan du också söka hos

Svenska Fotografers Förbund 

Journalistförbundet (om pressfotografer)


Detta är inte ett av Sacos yrken

Fotograf tillhör inte de yrken som Sacoförbunden representerar och vi kan därför inte besvara frågor om yrket och utbildningen.
Publicerad: 2014-06-23

Senast uppdaterad: 2014-07-01

Dela sidan