Jägmästare
Jägmästare har en bred skoglig kompetens, spetsad med branschkunskap, ledarskap och organisation. Som jägmästare arbetar du ofta med produktion och naturvård för ser till att skogen tas tillvara på ett hållbart sätt som naturresurs och råvara.
Kort om jägmästare
Jägmästare är inriktade på att arbeta med skogliga frågor. De förvaltar skog med hänsyn till sociala, ekonomiska och biologiska aspekter. Som jägmästare är det vanligt att du har en tjänst på ledande nivå eller som specialist inom privat sektor, på ett skogsföretag eller inom skogsindustrin. Länsstyrelser och andra myndigheter såsom Skogsstyrelsen är andra vanliga arbetsgivare.
Fem års heltidsstudier leder fram till en yrkesexamen som jägmästare på masternivå. Du kan också avsluta studierna efter en treårig kandidatexamen. För dig som är intresserad av en kortare utbildning kan också utbildningen till Skogsmästare vara ett alternativ.
Jägarmästares jobb
Jägarmästares lön
Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 tjänar de flesta Jägmästare cirka 46 300 kr/mån.
På den här sidan kan du jämföra månadslöner, livslöner och möjlighet till löneutveckling för många olika högskoleutbildningar.
Finns det jobb för jägarmästare?
Läs om jobbchanserna i vår arbetsmarknadssprognos som heter Framtidsutsikter eller se Naturvetarnas arbetsmarknadsinformation för utbildade med skoglig kompetens.
Vad jobbar jägarmästare med?
Jägmästare arbetar ofta i skogsbranschen inom områden som skogsbruk, marknadsföring, försäljning, ekonomi, affärsutveckling, rådgivning, produktförädling, forskning eller med miljö och naturvård. De har ofta en tjänst på ledande nivå eller som specialist. En viktig uppgift är att förena olika intressen som produktion, miljö och friluftsliv. Jägmästare kan också arbeta som skogliga ekonomer, fastighetsmäklare, på elnätsbolag eller vara egenföretagare.
De är ofta anställda på skogsföretag och inom skogsindustrin. Länsstyrelser och andra myndigheter såsom Skogsstyrelsen är andra stora arbetsgivare. En del jägmästare ägnar sig också åt forskning på framför allt SLU.
Möjligheterna att arbeta internationellt ökar både på svenska skogsföretag och på utlandsägda bolag och i internationella organisationer. Många jägmästare startar också egna företag inom försäljning, service eller konsultverksamhet riktad mot de större företagen i skogsnäringen.
Vanliga titlar för jägmästare är skogskonsulent (se under skogsmästare), produktionsledare (ansvar för någon del av verksamheten på ett skogsbolag), forskare, virkesköpare (köper in skog från skogsägare) och chef. Naturvetarna bedömer att det finns cirka 1 800 yrkesverksamma jägmästare.
Du kan läsa mer om vad naturvetare med skoglig kompetens arbetar med på Naturvetarnas webb.
Utbildning till jägarmästare
Om utbildningen
Jägmästarutbildningen är en yrkesutbildning som är intimt förknippad med skogsbranschen. De första tre åren läses kurser i biologi, ekologi, marklära, skogsskötsel, statistik, skogsekonomi, skoglig planering, skogsteknik och virkeslära. Utbildningen ger bred kunskap när det gäller att förvalta och förädla naturresursen skog.
De teoretiska studierna varvas med fältstudier och studiebesök på skogliga organisationer. Utöver kunskaper om skogens ekologi och skötsel får du kunskaper om produktion och planering, ekonomi samt organisation och ledarskap.
Hur lång är utbildningen?
För att bli jägmästare läser du först en treårig kandidatutbildning för att därefter fortsätta på ett tvåårigt masterprogram. Fem års studier (300 hp) krävs för att få en yrkesexamen som jägmästare.
Om du är intresserad av en kortare skoglig utbildning kan en utbildning till Skogsmästare vara ett alternativ.
Vilka inriktningar och vidareutbildningar finns?
Det finns masterprogram inriktade mot skogsförvaltning, förädling eller råvaruförsörjning. Efter avslutad utbildning kan du fortsätta på en forskarutbildning för att så småningom få en skoglig doktorsexamen. För mer info besök www.slu.se.
Här kan du studera
De första tre åren studerar du på SLU i Umeå, www.slu.se. Under det fjärde och femte året har du även möjlighet att studera i Alnarp eller Uppsala. Det finns också skoglig utbildning på Linnéuniversitetet i Växjö.
Behörighet
För jägmästarprogrammet krävs särskild behörighet. Se information om behörighet på Studera.nu och på relevant lärosäte för aktuell information.
Utlandsstudier
För jägmästarstudenter finns goda möjligheter att studera utomlands. Kontakta SLU för mer information.
Har du en utländsk examen?
För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se
Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.
Do You Have a Foreign University Degree?
If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.
Read more on www.uhr.se
The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education.
Naturvetarna är Sacos experter på naturvetaryrken
Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.Naturvetarna
www.naturvetarna.seSenast uppdaterad: 2024-11-28