Saco välkomnar svenskt deltagande i förhandlingarna om eurozonpakten

- Det är utmärkt att såväl regeringen som socialdemokraterna nu tycks ha bestämt sig för att det är klokt att delta i förhandlingarna om eurozonpakten. Det säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Onsdag 11 jan 2012

Nyckelord:
Internationellt

- Är man inte med i samtalen kan man inte påverka, därför är det dumt att avstå från början. Skulle sedan slutresultatet bli oacceptabelt får Sverige låta bli att skriva under då.

Därför anser Saco att det är bra att Sverige deltar i de fortsatta förhandlingarna om hur eurozonpakten ska utformas och där försvarar den nordiska modellen för lönebildning.

- Resultatet kan få stor betydelse för hela EU:s fortsatta utveckling, även om det i första hand bara gäller euroländerna. Om Sverige ska skriva under är nästa fråga – huvudsaken nu är att påverka, säger Göran Arrius.

- Det viktigaste för Saco är att slå vakt om den nordiska förhandlingsmodellen. De fackliga organisationerna stödde regeringens framgångsrika arbete för att hindra EU-kommissionens förslag till ingrepp i lönebildningen i våras. Nu gäller det att försvara den segern. I det utkast till finanspakt som nu ligger på bordet finns återigen oroande formuleringar som riskerar att hota den nordiska modellen.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef Saco, 070-689 11 22
Lena Maier-Söderberg, chefsjurist Saco, 070-872 21 26
Anders Jonsson, presschef Saco, 070-349 35 72

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10