Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Djurskyddsinspektör

Djurskyddsinspektörer arbetar för en bättre djurhållning genom att se till att djurägare följer de lagar och regler som finns om hur djur ska tas om hand.

Kort om djurskyddsinspektör


Djurskyddsinspektören ser till att djurägare följer de lagar och regler som finns om djurskötsel. De gör kontroller efter anmälan men också i förebyggande syfte för att försäkra sig om att djuren behandlas väl. I arbetet ingår även att utfärda tillstånd av olika slag för verksamheter som sysslar med djurhållning. Som djurskyddsinspektörer eller djurskyddshandläggare är du anställd av länsstyrelsen och har kunskap om djur, djurskyddslagen, förvaltningsrätt och straffrätt.

Många djurskyddsinspektörer har läst djurskydd och etologi på ett utbildningsprogram till agronom, lantmästare, biolog, eller veterinär. Utbildningslängden beror på utbildningsväg.

 

 
Djurskyddsinspektörers jobb


Djurskyddsinspektörers lön

Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 var medianlönen för nyexaminerade djurskyddsinspektörer 32 300 kr/mån. Efter 10 år i arbetslivet tjänar de flesta djurskyddsinspektörer cirka 37 100 kr/mån.  

På den här sidan kan du jämföra månadslöner, livslöner och möjlighet till löneutveckling för många olika högskoleutbildningar.

Finns det jobb för djurskyddsinspektörer?

Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: balans 
Prognos för nyexaminerade till år 2028: balans 
 
Prognosens osäkerhet uppskattas till 4 för nyexaminerade, på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet. 

Läs mer om jobbchanserna i Sacos arbetsmarknadsprognos som heter Framtidsutsikter samt ta del av Naturvetarnas karriärinformation för utbildade med djurkompetens.

Vad jobbar djurskyddsinspektörer med?

Djurskyddsinspektörer eller djurskyddshandläggare finns på våra länsstyrelser. De jobbar med att kontrollera att landets djurägare följer djurskyddslagstiftningen. Kontroller sker efter anmälningar om att djur far illa eller som förebyggande kontroller av t.ex. djurtransporter, försöksdjur, lantbruksdjur och verksamheter med ett större antal sällskapsdjur. Djurskyddsinspektörerna utfärdar också de tillstånd som krävs för vissa verksamheter med djur, t.ex. zoo-butiker, hunddagis och ridskolor.

I arbetet jobbar du med människor, för djuren. I arbetsuppgifterna ingår att informera djurägare om vilka algar och regler som gäller. Följer inte djurägaren bestämmelserna kan beslut behöva fattas som innebär att djurägaren tvingas att genomföra en åtgärd eller förbjuds att göra något. I vissa fall kan djur behöva omhändertas från sin ägare.

Arbetet är varierat och innebär både inspektioner och arbete vid datorn. 

Det finns idag ca 220 djurskyddsinspektörer i landet.

Utbildning till djurskyddsinspektör


Om utbildningen

Många djurskyddsinspektörer har läst djurskydd och etologi på ett utbildningsprogram till agronom, miljö- och hälsoskydd, lantmästare, biolog eller veterinär. Utbildningslängden beror på utbildningsväg.

Hur lång är utbildningen?

Längden är varierande beroende på utbildning. Tre år (180 hp) för en kandidatexamen och 5 år (300 hp) för en masterexamen.

Vilka inriktningar och vidareutbildningar finns?

Efter kandidatexamen kan du läsa vidare och inrikta dig på avancerad nivå. För mer information se www.studera.nu.

Här kan du studera

Du kan hitta relevanta utbildningar på www.studera.nu. Sök exempelvis på etologi och djurskydd.

Behörighet

Särskild behörighet krävs på de flesta utbildningar som ger en bra grund för att bli djurskyddsinspektör. Se information om behörighet på Studera.nu och kolla med relevant lärosäte.

Utlandsstudier

Det finns möjlighet att läsa delar av utbildningen utomlands. Kontakta respektive högskola eller universitet för mer information.

Har du en utländsk examen?

För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se

Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.

Do You Have a Foreign University Degree?  

If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.  

Read more on www.uhr.se 

The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education.   


 

Naturvetarna är Sacos experter på naturvetaryrken

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Naturvetarna

www.naturvetarna.se
Publicerad: 2014-06-23

Senast uppdaterad: 2024-11-25

Dela sidan