Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Domare

Domare dömer i mål i domstolar. Endera i en allmän domstol, där det framför allt handlar om tviste- eller brottsmål, eller i en förvaltningsdomstol, där målen handlar om till exempel skatter, socialförsäkringar eller sociala frågor.

Kort om domare


Domare arbetar med många olika frågor. Allt från ekonomiska tvister till att besluta om fängelsestraff. Man arbetar självständigt och under eget ansvar inom många rättsområden. Ledaregenskaper, samarbetsförmåga och god språkbehandling är viktigt.

En domare arbetar antingen vid en allmän domstol eller vid en förvaltningsdomstol. Som domare vid en allmän domstol – tingsrätt, hovrätt eller högsta domstolen – dömer man i mål som gäller tvister eller brott. Vid en förvaltningsdomstol – som börjar med förvaltningsrätt, sedan kammarrätt och slutligen högre förvaltningsrätt, – har man bland annat hand om mål som rör skatter, socialförsäkringar och sociala mål, till exempel att omhänderta missbrukare för vård. En domare kan även arbeta vid specialdomstolar, till exempel arbetsdomstolen och marknadsdomstolen.

Domaren läser in och förbereder de mål som ska komma upp i rätten. I tvistemål är målet att få parter som tvistar att förlikas i en så kallad – muntlig förberedande förhandling. D.v.s. komma överens och få fram ett avtal som parterna kan enas om så att målet inte behöver avgöras i en huvudförhandling.
Vid förhandling i rätten kan man antingen vara ensam domare eller en av flera domare. Oftast sitter även politiskt valda nämndemän med i domstolen. Den domare som är ordförande leder förhandlingen. Under förhandlingarna hör rätten vad parterna, vittnen och experter, har att säga och skriftlig bevisning läggs fram.

För att bli domare måste du studera juridik. Läs mer under jurist


 

 

Akavia är Sacos expert på juristyrken

Akavia är förbundet för dig som valt den akademiska vägen. Förbundet bildades av Jusek och Civilekonomerna 2020 och samlar idag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, IT-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet är partipolitiskt obundet och det näst störst förbundet inom Saco. Akavia vill att varje medlem ska få full utväxling på sin akademiska utbildning genom hela arbetslivet. En viktig utgångspunkt för det nya förbundet är att vara en pådrivande kraft i frågor som är viktiga för våra yrkesgrupper. Med stöd i kunskap om våra olika professioners villkor vill vi finna nya och innovativa sätt att vara ett attraktivt stöd i akademikernas arbetsliv.
Publicerad: 2014-08-26

Senast uppdaterad: 2014-08-26

Dela sidan