Miljövetare
Miljöutbildade arbetar för en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Utbildningarna är tvärvetenskapliga med en solid naturvetenskaplig bas. Förmågan att lösa problem och intressekonflikter är central, liksom att kunna engagera och kommunicera hållbarhetsfrågor.
Kort om miljöyrken
Du som är miljöutbildad arbetar ofta med hållbarhetsfrågor av olika slag. Förutom miljösamordnare, miljöchef eller miljöstrateg har många verksamheter idag även en hållbarhetschef. Du kan ansvara för företagets sociala hållbarhet eller engagemang för mänskliga rättigheter. Arbetsgivarna finns inom alla branscher från kommuner och myndigheter till företag inom detaljhandel, industri och konsultbranschen.
På många naturvetenskapliga utbildningar finns det möjligheten att inrikta studierna mot miljövetenskap. Även agronom-, biolog-, jägmästar-, skogsvetare-, landskapsarkitekt- eller civilingenjörsutbildningar kan leda till arbete inom miljöområdet. Studietiden varierar från tre till fem år beroende nivå på examen.
Miljöakademikers jobb
Miljöakademikers lön
Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 var medianlönen för nyexaminerade med ett miljöyrke 33 600 kr/mån. Efter 10 år i arbetslivet tjänar de flesta med ett miljöyrke cirka 40 300 kr/mån. Medianlönen för samtliga med ett miljöyrke är 40 200 kr/mån.
Finns det jobb för miljöutbildade?
Enligt SCB RAMS (2021) finns det ca 12 000 akademiker på svensk arbetsmarknad som har en examen med en miljövetenskaplig inriktning. Naturvetarnas bedömning är att konkurrensen om jobbtillfällen är lägre för miljövetare som har fördjupat sig inom ytterligare ett ämne. Många av utmaningarna den gröna omställningen står inför kräver tvärvetenskaplig kompetens.
Läs mer om jobbchanserna i vår arbetsmarknadprognos Framtidsutsikter samt i Naturvetarnas arbetsmarknadsinformation för miljöutbildade.
Vad jobbar miljöakademiker med?
Miljöutbildade kan arbeta med miljöfrågor på alla arbetsmarknadens sektorer och i alla branscher. Uppgiften är ofta att arbeta för att en verksamhet bedrivs så hållbart som möjligt. De flesta verksamheter har idag en miljösamordnare, miljöchef eller en miljöstrateg. Allt oftare finns också en hållbarhetschef eller -strateg som utöver miljö även arbetar med social hållbarhet eller mänskliga rättigheter. Många miljökunniga naturvetare arbetar också som handläggare eller utredare på kommuner och myndigheter. En roll som blivit allt vanligare är att arbeta som konsult.
Miljövetare använder olika verktyg, som till exempel miljö- och hållbarhetsrevision och certifiering för att hålla nere en verksamhets miljöbelasting och göra den mer synlig. Rådgivning, information, utbildning miljöanalys, projektledning, samordning och utveckling av verksamhetens hållbarhetsarbete är arbetsuppgifter som ofta förekommer.
Vanliga titlar är miljö- och hälsoskyddsinspektör (miljöinspektör), handläggare, miljökonsult, miljöutredare och projektledare. Naturvetarna bedömer att det finns ca 9 000 miljöutbildade akademiker på svensk arbetsmarknad.
Utbildning till miljöakademiker
Om utbildningen
Förutom naturvetenskapliga ämnen innehåller de miljövetenskapliga utbildningarna ofta teknik, statsvetenskap, juridik, miljöpolitik, beteende, kommunikationsvetenskap, pedagogik, ekonomi och entreprenörskap. Det finns ett mycket stort utbud av miljöutbildningar med olika inriktning.
På många naturvetenskapliga utbildningar finns möjlighet att inrikta studierna mot miljövetenskap. Även agronom-, biolog-, kemi-, jägmästar-, skogsvetare-, landskapsarkitekt-, IT- eller civilingenjörsutbildningar kan leda till arbete på miljöområdet.
Ekoingenjörsutbildningen har en profil mot innovation och entreprenörskap. Utöver miljövetenskap och miljöteknik läser du kurser i matematik, integrerade ledningssystem och företagsekonomi. För att bli miljö- och hälsoskyddsinspektör läser du ett miljö- och hälsoskyddsprogram. Om du redan har en naturvetenskaplig utbildning om minst 180 hp kan du istället läsa en påbyggnadsutbildning i miljö och hälsoskydd.
Utbildningens längd
För en kandidatexamen innebär det tre år av heltidstudier (180 hp). Det finns även goda möjligheter att studera vidare på avancerad nivå (120 hp). Många miljöakademiker går också vidare till forskareutbildning på fyra år.
Inriktningar & vidareutbildning
Atmosfärsvetenskap, ekotoxikologi, energiteknik, miljö- eller ekoteknik, vattenförvaltning, miljöstrategisk styrning, hållbar utveckling, mark- och naturvård samt samhällsplanering är exempel på olika inriktningar.
Här kan du studera
Miljöutbildningar av olika slag finns på de flesta universitet och högskolor, se www.studera.nu. Leta även efter utbildningar med namn som börjar på natur, eko osv.
Behörighet
Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar. Vilka krav som ställs på de olika utbildningarna varierar, men du bör vara uppmärksam på att det är värdefullt med en bred naturvetenskapliga allmänbildning för att tackla allt mer komplexa miljöproblem.
Se information om behörighet på Studera.nu. Kolla också med respektive högskola eller universitet då variationer förekommer.
Utlandsstudier
På de flesta grundutbildningarna finns det möjlighet att ta en utbytestermin utomlands, Se under Naturvetare.
Har du en utländsk examen?
För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se
Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.
Do You Have a Foreign University Degree?
If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.
Read more on www.uhr.se
The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education.
Naturvetarna är Sacos experter på naturvetaryrken
Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.Naturvetarna
www.naturvetarna.seSenast uppdaterad: 2024-11-26