Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Saco kommenterar budgeten: Historiskt hög arbetslöshet kräver ännu mer

Regeringens budget innehåller nödvändiga satsningar för att mildra effekterna av pandemin, men mer krävs. Saco saknar starkare åtgärder för att värna både de som förlorat jobbet och egenföretagare som riskerar sin verksamhet.

- Arbetslösheten har ökat till över 100 000 för akademiker för första gången. Det är bra att taket i a-kassan förblir höjt i två år. Men det räcker inte. För att göra verklig skillnad för akademiker måste det höjas permanent. Det är inte rimligt att så många betalar in så mycket pengar för något de inte får någon förmån av, säger Sacos ordförande Göran Arrius. 

Saco ser också positivt på regeringens senaste förslag om riktat stöd till enskilda firmor. Det är dock otillräckligt. Stödet kommer väldigt sent och behöver förlängas. Det måste också utformas så att det blir enkelt för enmansföretag att söka.

- Coronakrisens konsekvenser är mycket kännbara för egna företagare, där mycket samhällsviktig kompetens finns. Akademiker med enskild firma är också en väsentlig del av den svenska välfärden, säger Göran Arrius.

Regeringen aviserar också fortsatt expansion av Yrkeshögskolan och högskolan.

- Det är bra att satsa, det ser vi positivt på. Men det är också viktigt att nu tänka efter före, kvalitet måste alltid gå före kvantitet, säger Göran Arrius.

De stora ekonomiska satsningar som görs på välfärden är nödvändiga. Men det saknas en långsiktig strategi på många områden som är särskilt viktiga nu när Sverige går igenom och ska klara sig efter en kris. Den offentliga välfärdens finansiering och åtagande måste utredas eftersom stora frågor fortfarande hänger i luften. 

- Det är viktigt att skatten på arbete sänks, men vi hade hellre sett att det skett inom ramen för en övergripande skattereform där ett helhetsgrepp tagits om välfärdens långsiktiga finansiering, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: 2020-09-21

Senast uppdaterad: 2024-07-02

Ämne:
Samhällsekonomi
Dela sidan