Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

"Jag varnar andra forskare för att doktorera i Sverige."

Chen är en av många internationella doktorander vi prata med som starkt påverkats av ändringarna i utlänningslagen. Efter många år av forskning för ett mer klimatsmart Sverige, riskerar hon att inte få stanna. Idag berättar hon om ett minskat förtroende för Sverige.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.
Ta del av Chens starka berättelse om utmaningarna efter ändringarna i utlänningslagen.

Om vi ska ta hand om klimatet likväl som andra framtidsutmaningar, måste vi ta vara på personer som Chen. Inte välja bort dem.

Ändringarna i utlänningslagen kräver ett försörjningskrav på minst 18 månader, vilket innebär att doktoranderna i stort sett måste ha en fast anställning för att få stanna i Sverige. Samtidigt präglas akademin av tidsbegränsade anställningar och projekt, även för etablerade forskare. 

Jag visste att jag var tvungen att i praktiken få en anställning på minst två år för att få stanna.

Resultatet blir att kompetenta forskare väljer bort Sverige, vilket har en stor påverkan på Sveriges framtid som kunskapsnation.

Sverige har inte råd att säga nej till kompetens.


Ändringarna i utlänningslagen har satt internationella forskare i en mycket utsatt situation och hotar Sverige som kunskapsnation. Följ doktorandernas personliga berättelser på vår instagram @akademikerna.

Publicerad: 2022-05-17

Senast uppdaterad: 2022-05-24

Dela sidan