Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Oacceptabelt att studenter förlorar sin inkomst om lärosäten stänger

CSN har nyligen meddelat att studenter inte kommer att få studiemedel utbetalt om universiteten tillfälligt slutar undervisa och examinera studenter som följd av COVID-19. Det är allvarligt. Nu kräver vi att regeringen agerar i frågan.

Viruset COVID-19 är ett orosmoln som påverkar vårt samhälle på många sätt. En grupp som även i vanliga fall hamnar utanför det sociala skyddsnätet är studenter – och det är förmodligen vi som kommer att drabbas hårdast ekonomiskt om åtgärderna för att minska smittspridning innebär att offentliga verksamheter, däribland högskolor och universitet, måste hållas stängda. 

Igår skickade CSN ut ett nyhetsbrev där de kort sagt beskrev att om universiteten inte undervisar och examinerar studenter under de kommande veckorna kommer studenter inte heller att få något studiemedel utbetalat. Detta på grund av att CSN:s utgångspunkt är att rätten till studiemedel är kopplat till att en student bedriver studier.  

Saco studentråd ser allvarligt på detta och kräver att regeringen agerar i frågan. Vi ser två möjliga lösningar: 

  1. Regeringen måste kräva att samtliga lärosäten tillhandahåller fortsatt utbildning på distans i händelse av att lärosäten stänger för att begränsa smittspridning. 

  2. Regeringen måste ersätta studenter för det studiemedel de går miste om, utan återbetalningsskyldighet, eftersom studenterna i framtiden kommer att fortsatt leva med studiestöd och samtidigt bedriva sina studier. 

Studenter befinner sig i ett mellanläge mellan barn-/ungdomen och vuxenlivet. Som student har man ofta inte tryggheten av att försörjas av föräldrarna, och vi har inte ännu fått det jobb som vi ska försörja oss själva med fram till pensionen. Istället avsätter vi flera år av vårt liv för att kunna få våra framtida jobb.   

Vi studerar för att bli lärarna som ska ge barnen nödvändiga kunskaper och lära dem den källkritik för att kunna motverka desinformation. Vi studerar för att bli de läkare som ska vårda de sjuka. Vi studerar för att bli de ingenjörer som ska bygga den teknik och infrastruktur för att säkerställa framtidens transport, livsmedelsförsörjning och energiförsörjning.  

COVID-19 är i hög grad en dagsaktuell utmaning, men låt inte viruset slå ut oss som ska förebygga och arbeta mot framtidens utmaningar. 

Publicerad: 2020-03-12

Senast uppdaterad: 2020-03-12

Dela sidan