Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Saco studentråd om Tidöavtalet

Saco studentråds ordförande Albert har uttalat sig i Altinget om Tidöavtalet som slutits mellan Sverigedemokraterna och den tillträdda regeringen.

Albert Ohlin, ordförande för Saco studentråd, hade hoppats på tydligare besked från den nya regeringen. Bland annat vill han få svar på hur det blir med studielånsräntehöjningen som partierna lovade att inte genomföra innan valet.  

– Högerpartierna verkar helt ha duckat från alla frågor som rör högre utbildning och studenter i sina förhandlingar. Det är självklart en besvikelse och vi hoppas på bättre svar när budgeten presenteras, säger han till Altinget. 

Ohlin menar att samtliga av förbundets frågor återstår. Det är svårt att hitta någonting som skulle förbättra för studenterna eller den högre utbildningen i överenskommelsen, säger han.

– Studenter är bland de värst drabbade av prisökningarna och det är alldeles självklart att åtgärder behövs. Både studiebidraget och föräldratillägget borde höjas för att både förbättra för studenter generellt och för de som behöver allra mest stöd.  

– Dessutom behöver regeringen förklara hur de ska öka studentbostadsbyggandet efter att ha slopat investeringsstödet förra året. 

En sak att ta fasta på, enligt Albert Ohlin, är det nationella centrum för att förbättra den psykiska hälsan som ska inrättas.  

– Förhoppningsvis kan det på sikt öka kunskapen kring psykisk ohälsa vårdens förmåga att fånga upp unga som mår dåligt.  

En annan är att förbättra reglerna för uppehållstillstånd för doktorander och forskare.  

– Det är positiva besked som ska bli spännande att följa, säger Albert Ohlin.

Texten är ett utdrag ur artikeln "Branschen hade förväntat sig mer av den nya regeringens skolpolitik" i Altinget som publicerades 2022-10-18 och går att läsa i sin helhet här.

Publicerad: 2022-10-24

Senast uppdaterad: 2022-10-24

Dela sidan