Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Saco studentråd talar till stöd för Ukraina

Idag har Saco studentråds ordförande Albert Ohlin talat till stöd för Ukraina under det ryska invasionskriget. Talet ägde rum i Fria Ukrainas plats utanför ryska ambassaden i Stockholm. Nedan återfinns talet som Albert höll.

Talet

Det sägs att i krig finns inga vinnare – bara förlorare. Det ligger någonting i det. Alla unga soldater och civila som har fått sätta livet till kommer aldrig få det tillbaka. Deras partners, familjer och vänner kommer för evigt bära med sig sina förluster. För många unga har det inneburit avbrutna livsplaner och uppskjutna drömmar. Delar av det Ukraina som Putin invaderade är försvunnet – vägar, bostäder, lärosäten och industrier. Och naturligtvis många människor.

Det finns inga vinnare i krig. Men – i Ukraina finns idéer om frihet, demokrati och självständighet kvar. Och ingen invasion kan begränsa eller stoppa det.

För en månad sen fick jag möjlighet att träffa Ivanna Khrapko, ungdomsordförande för FPU – den fackliga centralorganisationen i Ukraina. Under en knapp timme satt vi ner och pratade ungdomsfackliga utmaningar. Jag var beredd på ett samtal om Putins invasionskrig men hon ville bara prata återuppbyggnad.

Hon ville bara prata återuppbyggnad. Hur den fackliga rörelsen i Ukraina kan nå fler unga och vara med att bygga upp ett starkt samhälle efter kriget var slut.

Hon pratade om en rättvis och fungerande arbetsmarknad. Hon lyfte behovet av bättre kopplingar till övriga fack i Europa. Att unga fackliga måste lära sig engelska för att kunna delta i internationella sammankomster.

Hon sa till mig ”Jag hade kunnat stanna i sängen och gråta – men det vinner ingen på.” När jag frågade om hon skulle tillbaka till Ukraina efter vårt möte eller vidare någon annanstans i världen svarade hon ”Jag måste hem en stund. Det är strömavbrott i Kiev just nu, men jag måste ändå hem en stund. Jag saknar det.”

Ivannas idéer om ett bättre Ukraina låter sig inte kuvas av en invasion. Hon vägleds av grundläggande fackliga principer om solidaritet, jämlikhet och samarbete. Om ett bättre Ukraina, i Europa, efter krigets slut. 

Därför, direkt till den Putinledda regeringen: Avsluta ert illegala krig. Det finns ingen seger att hämta. I Ukraina finns krafter som inte kan kuvas. Det finns inga vinnare i krig. Men oberoende av hur mycket land som ockuperas eller hur många människoliv som förstörs finns det bara ett möjligt slut på invasionen:

De ukrainska idéerna om frihet, demokrati och ett bättre Ukraina kommer att segra.

Tack!

 


Talarna under demonstrationen: Fr.v. Simon Vinge (Chefsekonom Akademikerförbundet SSR), Maria Östberg Svanelind (Internationell sekreterare Akademikerförbundet SSR), Maja Fjaestad (forskare på KI och tidigare statssekreterare), Ann Linde (tidigare utrikesminister (S)), Albert Ohlin (Ordförande Saco studentråd), Gudrun Brunegård (riksdagsledamot (Kd)). Talare inte på bilden: Gustav Henning (regionråd Stockholm (C)).

 

Publicerad: 2022-12-14

Senast uppdaterad: 2022-12-14

Ämne:
EU,
Internationellt
Dela sidan